naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Teško ostvarivih 20 posto obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji do 2020. u EU-u

Europska unija teško će ostvariti cilj da udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji do 2020. bude 20 posto, ocjenjuje konzultantska tvrtka Capgemini u 'Europskom opservatoriju tržišta energije' objavljenom u srijedu 17. studenog.  

Rast obnovljivih izvora energija 2009. bio je snažan - 15 posto za energiju vjetra i 53 posto za solarnu, ali ipak manji nego 2008. i vjerojatno nije dovoljno brz da bi Europa ostvarila cilj od 20 posto obnovljivih izvora energije u energetskoj mješavini do 2020., navodi Capgemini. 

Udio obnovljivih izvora energije u potrošnji 2008. bio je 10,3 posto, po Capgeminiju. 'Kopnena područja koja su najpogodnija za iskorištavanje energije vjetra već su iskorištena zbog čega je potrebno razvijati projekte na pučini, koji su složeniji i skuplji', kaže se u izvješću. 

Gospodarska kriza smanjila je, međutim, mogućnosti financiranja, a planovi štednje prisilili su vlade da smanje subvencije za obnovljive izvore energije. 

U tom kontekstu, rast obnovljivih izvora energije, koji još nisu isplativi i jako ovise o subvencijama, mogao bi se usporiti, upozorava Capgemini. 

Kako bi potaknule njihov razvoj, vlade bi trebale povećati cijenu električne energije, što je teška odluka u uvjetima sporog gospodarskog oporavka, ističe se u izvješću. 

Francuska vlada nedavno je najavila povećanje cijene električne energije za tri posto kako bi financirala razvoj solarne energije. 

'Može se postaviti pitanje je li opravdano na taj način subvencionirati razvoj solarne energije jer se mnogo solarnih ploča uvozi iz Kine', primijetila je s tim u vezi Colette Lewiner, voditeljica istraživanja. 

Kina je postala prvi svjetski izvoznik solarnih ploča, a Indija prvi izvoznik dijelova za vjetroelektrane. 

'Trebalo bi bolje rasporediti novac kako bi se više ulagalo u istraživanje i razvoj i stvorila komparativna prednost na području solarne energije u Europi', kazala je Lewiner. 

Unatoč tomu, EU bi trebao i prije 2020. ostvariti cilj smanjenja emisije CO2 za 20 posto. Emisija stakleničkih plinova smanjila se 2009. za 6,9 posto zbog gospodarske krize koja je prouzročila smanjenje potrošnje fosilnih energenata. 

Po procjenama Europske agencije za okoliš, emisija CO2 u EU manja je za 17,3 posto u odnosu na 1990. 

Kriza je ubrzala selidbu industrijske proizvodnje u Aziju, što će zasigurno pridonijeti smanjenju potrošnje energije i emisije CO2, navodi Capgemini. 

Hina