naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bruxelles predstavio osnovne crte reforme CAP-a

Europska komisija predstavila je u četvrtak 18. studenog glavne crte reforme Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) za razdoblje od 2014. do 2020., novo dugoročno proračunsko razdoblje EU-a, ali zasad nije objasnila načine financiranja novog CAP-a.  

Važno je učiniti CAP 'zelenijim, pravednijim, dinamičnijim i učinkovitijim', rekao je u priopćenju EK-a povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos, predstavljajući osnovne crte reforme. 

'Dokument sadržava tri opcije buduće reforme. Nakon rasprava o tim idejama Komisija će predstaviti formalni zakonodavni prijedlog polovicom 2011.', kaže se u priopćenju iz Bruxellesa. 

Tri opcije buduće reforme su radikalna reforma s postupnim potpunim ukidanjem izravne pomoći u sadašnjoj formi i ukidanje većine intervencijskih mjera na tržištu, zatim zadržavanje sadašnjeg stanja uz ograničeno poboljšanje poput pravednije redistribucije subvencija, te konačno mjera između te dvije - uspostava uravnoteženijeg, ciljanijeg i trajnijeg režima pomoći. 

Upravo bi zadnja opcija mogla dobiti najširu potporu i najbliža je povjereniku Ciolosu, ocijenio je izvor blizak Komisiji. 

Europska komisija predstavit će polovicom 2011. formalne zakonodavne prijedloge, nakon rasprava o tom pitanju između zemalja EU-a i Europskog parlamenta. 

'CAP se ne tiče samo poljoprivrednika, on se tiče svih europskih građana - potrošača i poreznih obveznika. Stoga je važno osmisliti politiku kako bi ona bila razumljivija javnosti i koja bi jasno pokazala prednosti koje poljoprivrednici donose društvu u cjelini', rekao je u priopćenju Ciolos. 

'Europska poljoprivreda treba biti konkurentnija i s ekonomskog i s ekološkog stajališta', naglasio je. 

Već prije Europska komisija utvrdila je tri osnovna cilja CAP-a a to su održiva proizvodnja hrane, održivo upravljanje prirodnim resursima i zaštita klime, te zadržavanje teritorijalne ravnoteže i različitosti ruralnih područja. 

Što se tiče izravne pomoći, dokument naglašava važnost redistribucije i ciljanije pomoći na temelju kriterija koji bi bili 'objektivniji, uravnoteženiji i lako razumljivi'.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission outlines blueprint for forward-looking Common Agricultural Policy after 2013