naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Oporavak u srednjoj i istočnoj Europi ojačat će 2011. - Svjetska banka

Pola godine nakon što je Europu uzdrmala dužnička kriza oporavak u 10 novih članica Europske unije nastavljen a u idućoj bi godini trebao i ubrzati, procjenjuje u četvrtak 18. studenog Svjetska banka o najnovijem redovnom izvješću.  

U odnosu na prethodnu godinu rast BDP-a 10 novih članica Europske unije, inače nekadašnjih komunističkih zemalja, ubrzao je u drugom tromjesečju na 2,2 posto, s 0,6 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca, ističe se u redovnom izvješću o gospodarstvu takozvane skupine EU10.  

Rast se poboljšao zahvaljujući niskoj prošlogodišnjoj razini, odnosno činjenici da je kriza dosegnula vrhunac u drugom prošlogodišnjem tromjesečju. Dodatni je razlog snažna dinamika gospodarstava. Tako je tromjesečna stopa rasta u razdoblju od travnja do lipnja porasla na 0,8 posto, s 0,4 posto u prvom tromjesečju.  

Kako se navodi u izvješću, glavni motor uzleta bio je oporavak globalne trgovine i industrijske proizvodnje. Dodatni su potpornji bili obnovljeno povjerenje u financijska tržišta zahvaljujući odlučnim političkim mjerama, niske kamatne stope i pozitivni povratni efekti između realnog i financijskog sektora. 

Rast u regiji predvode Slovačka i Poljska, sa stopama od 3,5 posto ili više, zahvaljujući tek umjerenoj potrebi za prilagodbom za vrijeme krize, normalizaciji globalne trgovine i kapitalnih tokova, te u slučaju Poljske snažnoj potrošnji.  

Estonija i Litva poduzele su pak značajne prilagodbe i na pragu su zaokreta s negativnih stopa rasta u visini oko 15 posto u 2009. na pozitivne u visini oko dva posto u ovoj godini. 

U Češkoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Sloveniji rast će vjerojatno biti skromniji, u rasponu od nula do 2,0 posto, budući da je domaća potražnja i dalje slaba. Samo za Latviju i Rumunjsku Svjetska banka predviđa pad aktivnosti u 2010., zbog velikih potreba za prilagodbama nakon neodrživog domaćeg procvata u razdoblju prije krize. 

Za 2011. Svjetska banka predviđa pozitivan rast u svim zemljama iz skupine EU10. 

'Ne iznenađuje što Poljska predvodi oporavak u regiji, s projiciranim rastom BDP-a od 3,5 posto u 2010. i 4,1 posto u 2011', rekao je Kaspar Richter, viši ekonomist Svjetske banke za Europu i Srednju Aziju i glavni autor izvješća. 

'Međutim, još uvijek postoje veliki izazovi s kojima će se Poljska morati suočiti u bliskoj budućnosti kako bi ojačala izglede za rast. Oni uključuju oživljavanje kreditnih plasmana kompanijama, fiskalnu konsolidaciju i stvaranje radnih mjesta, osobito za mlade i nisko kvalificirane', dodao je. 

Oporavak u novim članicama Europske unije još se uvijek oslanja na vanjsku potražnju i izložen je brojnim rizicima, među kojima u Svjetskoj banci posebno izdvajaju slabi oporavak 'starih' članica Europske unije, budući da prognoze za izvoz, kredite i radna mjesta u EU10 ovise prije svega o snažnom oporavku u toj takozvanoj skupini EU15.

Taj bi pak proces u EU15 mogao biti spor, uz mogućnost opetovanog klizanja u recesiju. Fiskalna konsolidacija u brojnim starim članicama EU-a, završetak ciklusa stvaranja zaliha i nedavna aprecijacija eura prigušit će gospodarske aktivnosti, a osobna potražnja u većini zemalja nije dovoljno jaka da preuzme vodeću ulogu i održi ekspanziju, smatra Svjetska banka. 

U banci izdvajaju i rizik obnovljenog financijskog pritiska u eurozoni, koji bi se mogao brzo proširiti na zemlje u skupini EU10 putem prekograničnih veza, budući da bi matične banke mogle smanjiti financijske pozicije u tamošnjim podružnicama. 

Hina