naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Mađarska: Krizni mehanizam EU-a ne smije usporiti pristupni proces Hrvatske

EU bi brzo trebala donijeti odluku o mehanizmu za upravljanje krizama i izmijeniti Lisabonski sporazum, no to ne smije usporiti pristupni proces Hrvatske, izjavila je u četvrtak 18. studenog najviša mađarska dužnosnica za odnose s EU-om Eniko Gyori.  

Mađarska, koja u siječnju preuzima rotirajuće predsjedništvo EU-a, vjeruje da bilo kakve izmjene Lisabonskog sporazuma, što su ih zatražile Francuska i Njemačka kako bi se stvorio stalan mehanizam za upravljanje financijskim krizama, treba ostvariti na usredotočen i jednostavan način. 

'Priznajemo da ovaj mehanizam za upravljanje krizama treba biti hitno riješen. I irska kriza također to pokazuje', kazala je mađarska državna tajnica za europske poslove Eniko Gyori za Reuters. 

'No ne bi nam bilo drago da ova izmjena sporazuma, uslijed mehanizma upravljanja krizama, uspori pristupni proces Hrvatske, jer, ukoliko neka zemlja ispunjava kriterije, naša je moralna obveza omogućiti joj da dobije zeleno svjetlo', kazala je Gyori. 

Gyori je također izjavila da će, ukoliko Hrvatska uspije zatvoriti daljnja poglavlja prije završetka 2010., porasti njezini izgledi za završetak pristupnih pregovora tijekom mađarskog predsjedanja EU-om. 

'Ako se ove godine zatvore najmanje još tri poglavlja, imat ćemo bolje izglede za dovršetak pristupnih pregovora pod mađarskim predsjedanjem', rekla je Gyori, dodavši kako bi u veljači ili ožujku moglo postati jasnije je li Hrvatska napravila dovoljan napredak na ključnim poglavljima kako bi ona bila zatvorena. 

Također je istaknula kako bi Hrvatska trebala 'napraviti domaću zadaću', no to ne znači da treba povećavati prepreke toj zemlji. 

'Ovo se ne odnosi samo na Hrvatsku, već na cijeli zapadni Balkan. Mi vjerujemo kako je za stabilnost cijeloga kontinenta važno da Hrvatska bude primljena u EU, a time bi se dokazalo da, ukoliko je neka zemlja spremna i podnosi ozbiljne žrtve - to donosi rezultat. Ako ne bude tako, proces proširenja izgubit će kredibilitet u očima stanovnika Balkana', rekla je.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Hungary warns EU treaty change must not slow Croatia entry