naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ciolos: poljoprivredna politika EU-a mora se razvijati kako bi sačuvala legitimitet

Zajednička poljoprivredna politika EU-a (CAP) 'mora imati kapacitete za srednjoročni razvoj' kako bi očuvala legitimitet u očima Europljana, ocijenio je u razgovoru za France presse europski povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos, zagovornik pravednije raspodjele poljoprivrednih subvencija među državama članicama.  

'Ako ne uspijemo vratiti CAP u središte pozornosti i očekivanja Europljana, nećemo ništa postići, nećemo više imati proračun', rekao je povjerenik u četvrtak kada su predstavljeni novi prijedlozi za reformu europske poljoprivredne politike. 

'Ili ćemo imati kapacitete za razvoj u srednjoročnom razdoblju ili ćemo imati problem komuniciranja s europskim društvom', ocijenio je. 

U kontekstu proračunske štednje i žučnih rasprava država članica o proračunskom udjelu CAP-a (40 posto europskog proračuna), 'treba biti realan', dodao je, obećavši da će razraditi 'prijedlog koji će osigurati dodanu vrijednost i opravdati proračun koji iz toga slijedi.' 

Rumunjski povjerenik zauzeo se da se ponovno razmotre kriteriji dodjela poljoprivrednih subvencija. 

Stare države članice trenutačno su u povoljnijoj poziciji od novih. 'No cilj te preraspodjele nije samo prijenos novca iz jedne zemlje u drugu. Potrebno je provesti preraspodjelu i unutar samih država', rekao je. 

Ciolos je također rekao kako je 'odlučan' predložiti ograničenje subvencija u odnosu na veličinu farmi. Takva mjera odbačena je 2008. kako bi se zaštitili interesi najvećih poljoprivrednika. 

'Države članice i Europski parlament morat će preuzeti političku odgovornost ako to žele ponovno odbaciti', ali 'kada farme dobivaju stotine tisuća, čak milijune eura u nekim državama, jako je teško objasniti onima izvan sektora da se toliko plaća kako bi se podržali prihodi poljoprivrednika', rekao je. 

Ograničenje bi ipak u obzir uzelo radna mjesta koja farme osiguravaju, predložio je, 'jer treba razlikovati farmu koja stvara ili čuva radna mjesta i farmu koja ima za cilj oplođivanje kapitala, što je normalno i opravdano, ali ne uz javnu potporu'. 

CAP mora također 'poticati poljoprivrednike da igraju važniju ulogu u dobrom upravljanju prirodnim resursima', ocijenio je. Te mjere, istaknuo je, 'neće izazvati dodatne troškove' nego će čak poboljšati 'konkurentnost europske poljoprivrede u srednjoročnom razdoblju'.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Brussels outlines vision for 'fairer' EU farm policy