naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Plenarna sjednica Europskog parlamenta

U Strasbourgu se od 22. do 25. studenog okupljaju zastupnici na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta tijekom kojeg će razgovarati o mogućim načinima izlaska iz sadašnje situacije nakon, što je propao dogovor sa zemljama članicama o proračunu za sljedeću godinu.  

U utorak će u raspravi o proračunu za 2011. godinu sudjelovati i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjedništvo Vijeća EU-a, a u srijedu će zastupnici glasovati o rezoluciji o proračunu. 

Zemlje članice i Europski parlament nisu se prošli tjedan uspjeli dogovoriti o europskom proračunu u zakonskom roku, zbog čega bi na nekoliko mjeseci moglo doći u pitanje financiranje nekih projekata. 

Europski parlament je pristao na iznos proračuna koje su tražile zemlje članice, ali je zauzvrat tražio da ima veći utjecaj na donošenje dugoročnog financijskog okvira koji se donosi za sedmogodišnje razdoblje. 

Proračun za 2011. prvi je proračun koji se donosi nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, koji Europskom parlamentu daje jednake ovlasti kao i zemljama članicama kada su u pitanju proračunski rashodi, dok za prihodovnu stranu Parlament ima samo konzultativnu ulogu. 

Europski parlament je prošli mjesec izglasao svoj prijedlog proračuna u iznosu od 142,65 milijardi eura preuzetih obveza, od kojih bi 130,14 milijardi trebalo biti realizirano u sljedećoj godini, što je povećanje od 5,9 posto u odnosu na ovogodišnji proračun. 

Po Lisabonskom ugovoru, Komisija sada treba započeti s izradom novom prijedloga proračuna za 2011. godinu. Kada Komisija objavi svoj prijedlog, Vijeće EU-a i Europski parlament moraju prihvatiti svoja stajališta o proračunu, a nakon toga počinje postupak usuglašavanja.  

U ponedjeljak će se zastupnicima obratiti i predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet. Riječ je o tradicionalnom godišnjem obraćanju koje će uglavnom biti posvećeno ulozi Europske središnje banke u rješavanju sadašnje dužničke krize u nekim zemljama euro zone. 

 

Više o tome:

Europski parlament: Strasbourg plenary session