naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Eurostat: smještajni kapaciteti u EU-u i dalje najviše popunjeni u dva ljetna mjeseca

Iako Europska komisija pokušava produljiti turističku sezonu čiji je vrhunac koncentriran na dva ljetna mjeseca, najnovije izvješće Eurostata, statističkog ureda EK-a, pokazuje da je treća četvrtina godine i dalje najprivlačnija za odlazak na odmor.  

Jedan od ciljeva dokumenta Europske komisije objavljenog u lipnju ove godine je potaknuti produljenje turističke sezone budući da su turističke aktivnosti trenutno koncentrirane na srpanj i kolovoz. Bolja raspodjela turističke potražnje kroz godinu poboljšala bi korištenje postojeće turističke infrastrukture i osoblja u turističkoj djelatnosti tijekom posezone, kaže Europska komisija. 

Bez obzira na to, trećina Europljana i dalje ide na odmor u srpnju i kolovozu, a 46 posto ih uzima odmor u trećoj četvrtini godine, kaže Eurostat u izvješću koje se fokusira na sezonske modele u turističkom sektoru u EU-u, a odnosi se na godinu 2009. i to na sve zemlje EU-a, te na Hrvatsku, Lihtenštajn, Švicarsku i Norvešku. 

Broj noćenja u hotelima i drugim smještajnim kapacitetima u Hrvatskoj također je koncentriran na srpanj i kolovoz. Srpanj čini 26,2 posto a kolovoz 28,2 posto od ukupnog broja noćenja, što je najveći postotak koncentriran u ta dva mjeseca od svih zemalja EU-a i ostalih koje izvješće obuhvaća. 

U EU-u, treća četvrtina godine čini ukupno 43 posto svih noćenja u hotelima i ostalim zajedničkim smještajnim kapacitetima, potom druga četvrtina s 26 posto, prva četvrtina čini 15 posto i četvrta 16 posto. 

Iako opseg sezonskog utjecaja varira od zemlje do zemlje, ipak je vrhunac sezone u svim zemljama u ljetnim mjesecima. Na temelju mjesečnih podataka, mogu se razlikovati tri različite skupine zemalja: prva ima vrhunac sezone u srpnju, druga u kolovozu, gdje spada i Hrvatska, a treća ne pokazuje razlike između ta dva mjeseca. 

Nordijske zemlje imaju vrhunac sezone u srpnju a južne zemlje u kolovozu. Treća skupina koja nema razliku veću od 1 posto između srpnja i kolovoza broji ukupno 12 zemalja. 

U većini država broj noćenja u kolektivnom smještaju počinje rasti od svibnja ili lipnja i dostiže vrhunac ili u srpnju ili u kolovozu, a zatim pada. 

Nekoliko zemalja članica pokazuje različiti model: na Cipru postoji produljenje visoka sezone od svibnja od listopada, a sličan model postoji i u Njemačkoj i na Malti. 

Među zemljama članicama, samo Austrija još ima jedan vrhunac sezone, u zimi. U toj zemlji broj noćenja u prvoj četvrtini godine čini 32 posto ukupnih noćenja što je gotovo jednako kao u trećoj četvrtini (33 posto). U manjem opsegu sličan model postoji u Finskoj i u Slovačkoj.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: "July countries" in the North, "August countries" in the South