naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sportska politika EU-a žrtva neuspjeha dogovora o proračunu

Dužnosnici Europske komisije prošlog su tjedna izrazili sumnje u to hoće li biti dovoljno sredstava za pokretanje nove sportske politike Europske unije, nakon što su propali pregovori o europskom proračunu za 2011., pišu europski mediji.  

Lisabonski sporazum, koji je stupio na snagu 1. prosinca 2009., dao je Europskoj uniji ovlasti u domeni sportske politike. Komisija trenutno izrađuje prijedloge za prvi europski sportski program koji bi trebao početi 2012., a dokument o budućim područjima europskih akcija trebao bi biti predstavljen u prosincu ili početkom sljedeće godine. 

Dokument Europske komisije o sportu trebao bi se fokusirati na područja u kojima EU može dati dodanu vrijednost onome što se već čini u zemljama članicama, a ne duplicirati posao lokalnih i regionalnih vlasti.  

Tako će dokument među prioritetima imati jačanje sudjelovanja žena, etničkih manjina i osoba s posebnim potrebama u sportskim programima, prekogranično priznavanje kvalifikacija, promidžbu uloge sporta kao zdrave tjelesne aktivnosti, te borbu protiv dopinga. 

Bavit će se i rasizmom u sportu, nasiljem i netolerancijom, slobodnim kretanjem sportaša, jačanjem dobrovoljnog rada i reguliranjem transfera i sportskih agenata, kao i pitanjem intelektualnog vlasništva, klađenja i medijskih prava. 

Međutim, rastu strahovi da bi neuspjeh pregovora o proračunu za 2011. mogao dovesti u opasnost financiranje sportskih politika na europskoj razini, prije nego što su one uopće pokrenute. 

'Članak 165 daje nam pravni temelj ali nam ne daje budžet. Na nesreću, (Lisabonski) sporazum stupio je na snagu u krivo vrijeme i uopće nema novca koji bi bio na raspolaganju', rekao je Gregory Paulger, direktor Opće uprave EK-a za obrazovanje i kulturu pred Europskim parlamentom. 

Paulger je kazao da je Komisija uključila financiranje sporta u novi nacrt proračuna koji je blokiran u ponedjeljak.  

Dopredsjednica odbora EP-a za kulturu, koji je odgovoran i za sport, zastupnica Zelenih Helga Truepel, kazala je u parlamentarnoj raspravi da nije jasno hoće li 2011. za sportsku politiku uopće biti novca. 

Predsjednica odbora Doris Pack kazala je, a s njom se složio veći broj sudionika, kako ne bi trebalo napraviti pogrešku te 'pokušavati učiniti sve, a završiti time da se ne dobije ništa'. Trebamo se usredotočiti na nekoliko ciljeva koje smatramo da možemo postići u sljedećih 4 do 5 godina, naglasila je Pack.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Sports policy to fall victim of EU budget row