naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Martony: promjene Lisabonskog ugovora ne vezivati uz hrvatski pristupni ugovor

Buduće mađarsko predsjedništvo EU-a smatra da promjene Lisabonskog ugovora kojim bi se stvorila pravna podloga za uspostavu stalnog mehanizma za rješavanje budućih dužničkih kriza u eurozoni ne bi trebalo vezivati uz hrvatski pristupni ugovor ili uz bilo koji drugi dokument, izjavio je u ponedjeljak 22. studenog u Bruxellesu mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi.  

'Ako šefovi država ili vlada u prosincu donesu odluku o uspostavi trajnog mehanizma za rješavanje financijskih kriza, mađarsko predsjedništvo će se zauzimati da se promjene u Lisabonskog ugovora obave na najjednostavniji i najkraći način i to se ne bi trebalo vezivati uz hrvatski pristupni ugovor ili bilo koji drugi dokument', rekao je Martonyi u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na redovitom mjesečnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a. 

Čelnici Europske unije krajem listopada su, na traženje Njemačke i Francuske, načelno dogovorili da je potrebno pokrenuti postupak promjene Lisabonskog ugovora kako bi se dobila pravna podloga za uspostavu stalnog mehanizma za rješavanje mogućih dužničkih kriza u eurozoni. 

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy dobio je mandat da do summita u prosincu pripremi prijedlog promjena Lisabonskog ugovora i prouči kako se te promjene mogu najjednostavnije provesti kako bi se izbjeglo svako moguće iznenađenje, poput onoga koje se dogodilo u Irskoj pri ratifikaciji Lisabonskog ugovora. 

 Jedna od opcija je da se manje i strogo definirane promjene Ugovora dodaju uz hrvatski pristupni ugovor, koji ionako mora proći ratifikaciju u zemljama članicama. 

Hina