naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predstavila niz mjera za bolju zaštitu europskih građana

Europska komisija predstavila je u ponedjeljak 22. studenog strategiju unutarnje sigurnosti čiji je cilj bolja zaštita europskih građana, a uključuje akcijski plan s mjerama obrane od najvećih trenutnih opasnosti u Europi. 

Strategija unutarnje sigurnosti identificira pet strateških ciljeva i serije akcija, uz rokove za svaku od njih.  

Ciljevi obuhvaćaju razbijanje međunarodnih zločinačkih i terorističkih mreža koje predstavljaju prijetnju društvu, sprečavanje terorizma, zaštitu građana, kompanija i društva od kibernetičkih napada, povećanje sigurnosti EU-a boljim upravljanjem granicama, te jačanje spremnosti EU-a da odgovori na krize. 

'Zauzeli smo zajednički pristup o tome kako odgovoriti na sigurnosne prijetnje i izazove koji su pred nama. Terorizam, organizirani, prekogranični i 'cyber' kriminal, krize i nesreće, područja su na kojima moramo kombinirati napore i surađivati kako bi povećali sigurnost građana, poslovnog okružja i društava širom EU-a', rekla je povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem. 

'Potičem sve relevantne čimbenike da preuzmu odgovornost i provedu ove akcije te ojačaju sigurnost EU-a', dodala je u priopćenju. 

Među mjerama koje Komisija predlaže su konfisciranje imovine, pomoć lokalnim zajednicama da se bore protiv ekstremne propagande i novačenja, te bolji načini zaštite prometne infrastrukture od terorizma. 

Krađe automobila, raspačavanje droge i prijevare vezane uz kreditne kartice često su lokalne manifestacije globalnih kriminalnih mreža koje djeluju preko granica i u virtualnom prostoru. Kriminalci sve više koriste internet i za sitne krađe i za napade širokih razmjera. Vanjske granice EU-a koriste se za trgovinu drogom, krijumčarenje roba, oružja i ljudi.  

Krize i katastrofe, bilo da se radi o poplavama i potresima ili su ih uzrokovali ljudi pogreškom ili namjerno, mogu uzrokovati ljudske patnje i velike ekonomske i prirodne štete. Istodobno, teroristi pronalaze nove načine nanošenja šteta društvu, uključujući nasilnu ekstremističku propagandu, objašnjava Komisija. 

Europska komisija trebala bi Europskom parlamentu i Vijeću predstaviti godišnje izvješće o napretku u provedbi strategije unutarnje sigurnosti.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission presents a new set of EU measures to better protect European citizens