naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Novi fiskalni propisi EU-a nisu dovoljno strogi, upozorava čelnik ECB-a

Nacrt propisa Europske unije kojima se želi ojačati gospodarska koordinacija i postrožiti sankcije za proračunske prijestupnike nije otišao dovoljno daleko, upozorio je u ponedjeljak 22. studenog čelnik Europske središnje banke (ECB).  

Pooštravanje propisa koje je krajem rujna predložila Europska komisija 'nije dostatno', upozorio je Jean-Claude Trichet u govoru pred zastupnicima u Europskom parlamentu. 

Po mišljenju mnogih aktualna dužnička kriza u eurozoni, s najnovijim spašavanjem Irske koje je uslijedilo šest mjeseci nakon što se priskočilo u pomoć posrnuloj Grčkoj, izbila je zbog nedovoljno strogih mjera EU-a vezanih uz gospodarske i proračunske ciljeve. 

Najnoviji prijedlog paketa propisa dodatno je razvodnjen odlukom vlada EU-a, nakon što je postignut dogovor između Francuske i Njemačke, njihovih najvećih kritičara. 

'Treba nam vrlo snažno upravljanje', opetovano je istaknuo Trichet, pozivajući europske zakonodavce da prilikom usvajanja pratećih propisa vrate u paket odredbe koje traže strožu disciplinu. 

Trichet je neizravno upro prstom u Francusku i Njemačku zbog organiziranog napada na prvotne propise EU-a o fiskalnoj disciplini 2005., kako bi izbjegle sankcije u to vrijeme zbog prekomjernih manjkova. 

'Žalosno je što su za to bila odgovorna najveća gospodarstva unutar eurozone', istaknuo je Trichet. 

Sljedeća će godina biti odlučujuća za usvajanje reformi koje bi trebale osigurati financijsku stabilnost Europske unije i eura, upozorio je. 'Na pragu smo odlučujuće godine. U 2011. čeka nas usvajanje revidirane strukture upravljanja gospodarstvom, temeljita rasprava o financijskom upravljanju i možda stupanje na snagu izmijenjene verzije Lisabonskog sporazuma', konstatirao je. 

'Tekst se mora izmijeniti kako bi se Europa u cjelini i eurozona zasebno u budućnosti mogle još odlučnije nositi s izazovima', upozorio je čelnik ECB-a. 

U raspravi u EP-u sudjelovao je i europski povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn, koji je istaknuo kako hitno treba spasiti Irsku zajedničkim zajmom EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). 

'Moramo djelovati poput vatrogasnih postrojbi i gasiti požare kada izbiju. Irska je u problemima, a kada nekog zadese nevolje treba mu ponuditi pomoć a ne okrenuti mu leđa', kazao je. 

Hina