naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Odobrena nova tranša pomoći Grčkoj; zajmodavci traže dodatne mjere štednje

Revizori Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrili su u utorak 23. studenog novu tranšu pomoći Grčkoj ali su zatražili dodatne mjere štednje, priznavši istodobno da bi vlada u Ateni mogla imati problema s pravodobnim povratom zajmova.  

Misija EU-a i MMF-a zatražila je dodatne mjere, uključujući proširenje porezne osnovice, smanjenje javne potrošnje, posebno na zdravstvo, i sređivanje stanja u javnim poduzećima. 

'Program je na prekretnici', komentirao je stručnjak MMF-a Poul Thomsen ishod revizije radikalnih reformi na koje se vlada u Ateni obvezala kako bi dobila paket pomoći. 

Odobravanje treće tranše pomoći odgođeno je za jedan dan jer su se oduljili pregovori o novim mjerama. Grčka ih je strana ocijenila teškima.

Revizori su zaključili da je Grčka uglavnom na dobrom putu da provede reforme kojima planira dovesti u red javne financije. Stoga je odobrena isplata treće tranše u prosincu u vrijednosti devet milijardi eura. 

Četvrta tranša u visini 15 milijardi eura ovisit će o napretku novih mjera koje međunarodne institucije zahtijevaju od grčke vlade. 

Servaas Deroose je u ime Europske komisije kazao da su nužne reforme na tržištu rada kako bi grčko gospodarstvo ponovno postalo konkurentno. Plaće su u Grčkoj udvostručene u razdoblju od 2000. do 2008., podsjetio je. 

U zajedničkom priopćenju revizori MMF-a, EU-a i Europske središnje banke istaknuli su da su 'dogovorene nove mjere proširenja porezne osnovice i uklanjanja rasipanja proračunskih sredstava, posebno na području zdravstvene skrbi, koja je neefikasna u usporedbi s ostalim članicama eurozone'. 

Dodatne su mjere potrebne i u odnosu prema javnim poduzećima koja predstavljaju težak teret za gospodarstvo i izvor su neprekinutih gubitaka za grčke porezne obveznike, ističe se u izvješću.  

Upitan o mogućnosti produljenja paketa pomoći dogovorenog u svibnju, dužnosnik MMF-a potvrdio je da je početni zajam odobren na relativno kratko razdoblje i da bi se Grčka u odgovarajućem trenutku trebala moći vratiti na tržišta za potrebe pribavljanja sredstava. 

'Pritom valja priznati da je pitanje hoće li uspjeti vratiti sredstva i servisirati dug', potvrdio je. 

Ukazujući na moguća rješenja pitanja povrata, izdvojio je dulje razdoblje povrata odnosno odobravanje dodatnog zajma.(Hina) 

 

Više o tome:

EUbusiness: EU-IMF clear rescue funds for Greece, with more austerity