naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slovačka protiv pritisaka na Irsku da izmijeni porezne zakone - ministar

Slovačka se oštro protivi bilo kakvim pokušajima da se Irsku podvrgne pritisku kako bi povisila spornu nisku stopu poreza na dobit kao preduvjet za primanje paketa pomoći, upozorio je slovački ministar financija Ivan Mikloš.  

'Ne slažemo se s time da se paket pomoći Irskoj povezuje s pitanjem poreza. Smatramo da Irska o tome mora sama odlučivati', kazao je Mikloš. 

Nakon što je ove godine jedina u EU-u odbila sudjelovati u paketu pomoći Grčkoj, Slovačka je u subotu poduprla paket pomoći za Irsku koji su dogovorili Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF). 

Slovačka se Uniji pridružila 2004., a prošle je godine druga među zemljama bivšeg komunističkog bloka, nakon Slovenije, postala članicom eurozone. 

Njezino gospodarstvo temelji se na izvozu automobila i elektroničke opreme proizvedenih u tvornicama koje vode inozemne kompanije i teško ga je pogodila globalna gospodarska krizam te je ove godine vlada u Bratislavi pokrenula sveobuhvatni program štednje. 

'Uviđamo da je spašavanje Irske bilo neizbježno, ali smatramo takav sustav vrlo opasnim s obzirom na to da troškove takvih poteza snose porezni obveznici a ne banke', kazao je Mikloš. 'Moramo utvrditi točna pravila kako bismo izbjegli ponavljanje takvih situacija u budućnosti'. 

Irski 12,5-postotni porez na korporativnu dobit privukao je mnoge kompanije u tu zemlju, posebno one američke. Kritičari pak tvrde da joj osigurava nepoštenu prednost u odnosu na druge. Prosječna je stopa poreza na dobit kompanija u 16-članoj eurozoni 25,7 posto. 

Dva najveća gospodarstva eurozone, Njemačka i Francuska, predložila su stoga da se Irsku prisili da prilagodi porezne zakone u zamjenu za paket pomoći kojeg je u subotu zatražila od EU-a i MMF-a kako bi uspješno riješila rastući proračunski manjak i probleme koji pritišću njezin posrnuli bankovni sektor. 

Iako još nije objavljeno koliko će ta pomoć točno iznositi, izvori u europskoj diplomaciji tvrde da bi njegova vrijednost mogla dosegnuti oko 90 milijardi eura. 

Hina