naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Fuele uručio Srbiji Upitnik Europske komisije

Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele u srijedu 24. studenog je srbijanskom premijeru Mirku Cvetkoviću uručio Upitnik Europske komisije o zahtjevu za članstvo Srbije u Europskoj uniji ocijenivši da njegova predaja označava novu fazu u međusobnim odnosima Srbije i EU.  

'Uvjeren sam da će srbijanska vlada iskoristiti priliku i provesti potrebne reforme', rekao je Fuele na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa srbijanskim premijerom nakon predaje upitnika na temelju kojeg će Europska komisija izraditi mišljenje o spremnosti Srbije za status kandidata za članstvo.

Nedavno predstavljeni najnoviji izvještaj EK o napretku Srbije ka europskim integracijama, po Fueleovim riječima, pokazao je da postoji napredak u srbijanskom pristupu reformama i ona je, kako je dodao, dobro pozicionirana za napredak. 

On je također istaknuo kako je za Srbiju važno da radi na regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima. 

'Kosovo nije obuhvaćeno upitnikom, ali postoji nekoliko tema i pitanja vezanih uz suradnju Beograda i Prištine. Ona su sadržana u statusno neutralnom obliku, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju', istaknuo je. 

Fuele je također ponovio kako puna suradnja s Haaškim tribunalom i uhićenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaje jedno od najvažnijih pitanja na srbijanskom putu ka članstvu. 

Premijer Cvetković kazao je kako će se s radom na odgovorima na pitanja započeti odmah, te najavio donošenje Akcijskog plana koji će vlada usvojiti u sljedećih 10-15 dana, na temelju kojeg će biti dani odgovori na pitanja. 

'Neke odgovore smo već pripremili anticipirajući pitanja na temelju Upitnika koje su dobile druge zemlje', objasnio je Cvetković te dodao kako će pitanja i odgovori biti dostupni javnosti te da se planira da odgovori budu gotovi do kraja siječnja 2011. godine. 

Cilj je, kako je rekao, da Srbija do kraja 2011. godine dobije status kandidata za članstvo u Uniji, kao i da joj bude određen termin za početak pregovora o pristupanju.  

Dodao je kako je Kosovo u upitniku tretirano temeljem Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN te da je sam Upitnik, kada se radi o Kosovu, statusno neutralan. 

Fuele je u Beograd stigao u utorak navečer kada se sastao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, dok je u srijedu prijepodne razgovarao s ministricom pravosuđa Snežanom Malović. 

Povjerenik za proširenje također će nazočiti sjednici srbijanskog vijeća za europske integracije, kojoj predsjeda srbijanski premijer Cvetković, a očekuje se i njegov sastanak s predsjednicom srbijanskog parlamenta Slavicom Đukić Dejanović.

Ministri vanjskih poslova EU 25. listopada su na redovitom mjesečnom sastanku u Luksemburgu dali mandat Europskoj komisiji da započne s izradom mišljenja o srbijanskom zahtjevu za stjecanje statusa kandidata za članstvo. 

U ministarskoj odluci istaknuto je kako daljnji napredak Srbije na putu ka europskim integracijama snažno ovisi o punoj suradnji s Haaškim sudom, a izrijekom se navodi da bi najbolji dokaz za to bilo uhićenje haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Također je istaknuta važnost konstruktivnog pristupa regionalnoj suradnji te napretka u procesu dijaloga između Beograda i Prištine.  

Srbija je zahtjev za članstvo predala krajem prosinca prošle godine. Upitnik Europske komisije na koji Srbija treba odgovoriti sadržava 2483 pitanja razvrstanih u šest aneksa i 33 poglavlja.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Commissioner Füle visits Serbia