naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Euro nije idealna formula za uspjeh - Island

Članstvo u eurozoni nije idealna formula za ekonomski uspjeh a koristi koje bi iz članstva imao Island u trenutnoj krizi izgledaju manje jasne, rekao je islandski predsjednik Olafur Grimsson u srijedu 24. studenog u intervjuu za agenciju Reuters.  

'Rasprava koja se vodila prije više od godine dana o zahtjevu za članstvo išla je u smjeru da su se globalna financijska tržišta razvila tako da je maloj naciji bilo teško zadržati vlastitu valutu', rekao je predsjednik Grimsson. 'Međutim, otad smo vidjeli jednu po jednu zemlju članicu eurozone kako upada u poteškoće. Kao najnovije, ono što se događa u Irskoj. Dakle, sada su prednosti uvođenja druge valute manje jasne', naglasio je. 

Island, s populacijom od 320.000 ljudi, aplicirao je za članstvo u EU-u prije nešto više od godine dana, nakon kolapsa glavnih banaka pod teretom krize koja je potaknula Island da potraži utočište u članstvu. 

Grimsson je međutim u ovom trenutku skeptičan o sigurnosti koju može pružiti Europska unija. 

Grčka je bila prva zemlja članica eurozone koja je u svibnju zatražila pomoć svojih partnera, a posljednja žrtva je Irska. 

Sve to smanjilo je želju stanovništva da se priključi Uniji, rekao je Grimsson. 

'Istraživanja javnog mišljenja pokazala su vrlo jasno posljednjih mjeseci da je protivljenje članstvu u EU naraslo', rekao je. 

'Ljudi ne misle da je članstvo ključno. Može li se imati neke koristi, drugo je pitanje', dodao je. 

Naglasio je da će bilo kakvu odluka o priključenju EU-u na kraju donijeti stanovništvo Islanda. 

Govoreći o prigovorima nekoliko europskih povjerenika da je Island jednostrano ove godine podigao kvote za izlov skuše koje premašuju održive limite, Grimsson je kazao da Island ima dugu povijest odgovornog ribarstva.  

'Održivost ribljeg fonda na Islandu pokazuje da smo uvijek željeli dogovor sa svim drugim zemljama', rekao je.  

Europska komisija i predstavnici islandske vlade započeli su sredinom ovoga mjeseca proces screeninga kako bi se procijenila usklađenost islandskog zakonodavstva s europskim, što je postupak koji prethodi pregovorima po pojedinim poglavljima.  

Europska komisija je u veljači ove godine u mišljenju o islandskom zahtjevu za članstvo ocijenila da je 10 od 33 poglavlja o kojima se pregovora u pristupnim pregovorima već pokriveno sporazumom o Europskom ekonomskom prostoru, čiji je Island član.  

Očekuje se da će postupak screeninga biti dovršen u prvoj polovici sljedeće godine, što bi otvorilo put da se prva poglavlja otvore prije ljetne stanke. 

Hina