naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Josipović i Kosor razgovarali s Tadićem - obostrana potpora ulasku u EU

Srbijanski predsjednik Boris Tadić koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj susreo se u srijedu 24. studenog u Zagrebu s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor kojima je dao punu potporu svoje zemlje na putu Hrvatske u Europsku uniju, rekavši da je to i u 'vitalnom i nacionalnom interesu Srbije', te je odbacio nagađanja da njegova zemlja želi zakočiti integracijski proces Hrvatske.  

'Dajem apsolutnu potporu što bržem učlanjenju Hrvatske u EU i danas želim razriješiti sva govorkanja i glasine da Srbija ima interes da zaustavi proces integracije Hrvatske... Srbija ima vitalan i nacionalni interes da Hrvatska što prije uđe u Europsku uniju' kazao je Tadić nakon razgovora s hrvatskom premijerkom. 

Ona je poručila da Hrvatska snažno podupire europski put Srbije, ocijenivši da je to od velike važnosti za stabilnost regije i prosperitet dviju država. Hrvatska, koja je pri kraju pristupnih pregovora, i dalje će podupirati europski put Srbije i cijelog jugoistoka Europe, kazala je Kosor. 

Hrvatski predsjednik istaknuo je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa srbijanskim kolegom da se s njim u potpunosti usuglasio oko jasne i sigurne europske perspektive svih zemalja u regiji, što je 'iznimno važno za sigurnost i stabilnost jugoistoka Europe'. 

Tadić je napomenuo kako je EU zajednički dom svih zemalja regije i kako su i Hrvatska i Srbija snažno privržene europskim integracijama. 

'Srbija snažno podupire Hrvatsku i želi joj da što prije postane članicom EU', jer je to dobro ne samo za Srbiju, nego za cijelu regiju izjavio je Tadić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Josipovićem. Izrazio je uvjerenje kako će Hrvatska nakon ulaska u članstvo Unije svom snagom podupirati europsku integraciju Srbije. 

Predsjednik Srbije ocijenio je kako će zajedničko članstvo u EU razriješiti i mnoge probleme koji spadaju u domenu nacionalne politike Hrvatske i Srbije. 

Predsjednik Tadić tijekom poslije podneva sastaje se i s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, te predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj.  

U četvrtak će zajedno sa svojim domaćinom predsjednikom Josipovićem posjetiti Krnjak, Gračac, Deringaj i manastir Krupu. 

Hina