naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Irska vlada predstavila četverogodišnji plan štednje

Irska vlada predstavila je u srijedu najoštrije proračunske mjere u svojoj povijesti kojima u razdoblju od četiri godine namjerava uštedjeti 15 milijardi eura kroz kresanje proračunske potrošnje i povećanje poreza.  

Plan predviđa smanjenje potrošnje za 10 milijardi eura i povećanje poreza u vrijednosti pet milijardi eura u razdoblju od 2011. do 2014. kako bi se srezao najveći proračunski manjak u Europi. 

Dugo očekivani vladin plan uvjet je za dobivanje zajmova Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, čija je vrijednost procijenjena na 85 milijardi eura a trebali bi pomoći Dublinu da podupre posrnule banke i financira ogromni proračunski manjak. 

Mjere uključuju uvođenje poreza na nekretnine i vodoprivrednih naknada, podizanje stope PDV-a s 21 na 22 posto u 2013., te na 23 posto u 2014., rezanje minimalne tjedne plaće za jedan euro na 7,65 eura i ukidanje više od 24 tisuće radnih mjesta u javnom sektoru. 

Porezni razredi bit će prošireni kako bi obuhvatili više radnika s nižim primanjima a pripadnici srednjeg sloja mogu očekivati da će se njihove godišnje porezne obveze povećati za više od tri tisuće eura. U planu je i postupno smanjivanje socijalnih prava.  

Pritom u vladi neće dirati u spornu nisku stopu poreza na dobit kompanija u visini 12,5 posto, koja je gotovo upola niža od prosjeka u Europskoj uniji i privukla je u zemlju oko tisuću tehnoloških multinacionalnih tvrtki. 

Vlada je istodobno potvrdila procjene o gospodarskom rastu koje je objavila u ovom mjesecu a mnogi ih ekonomisti smatraju pretjerano optimističnima, s obzirom na vjerojatan utjecaj kresanja potrošnje na ionako krhku domaću potražnju.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Dublin unveils radical austerity programme