naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija pohvalila četverogodišnji irski plan, kritizira porezne olakšice u sektoru konjskih utrka

Europska komisija u srijedu 24. studenog je pohvalila irski četverogodišnji plan štednje koji je jedan od preduvjeta za dobivanje pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), procijenjene na 85 milijardi eura.  

Povjerenik EK za gospodarstvo Olli Rehn izjavio je da je plan irske vlade kojim se u četverogodišnjem razdoblju predviđaju uštede u visini 15 milijardi eura 'važan doprinos stabilizaciji irskih javnih financija' i da 'postiže dobru ravnotežu' između rezova i podizanja poreza, vodeći pritom računa o zaštiti socijalno najosjetljivijih skupina. 

U priopćenju Rehn je također opetovano ocijenio odgovarajućima planirane uštede u irskom proračunu u visini šest milijardi eura u 2011., o kojima bi parlament trebao glasovati 7. prosinca. 

Mjere štednje na koje se obvezala vlada u Dublinu uklonile su prepreke za početak stizanja financijske pomoći međunarodnih zajmodavaca, potvrdio je Rehn. 

'Navedeni plan zdrava je osnova za pregovore o fiskalnim i strukturnim reformama u sklopu programa mjera koji je preduvjet za međunarodnu financijsku pomoć koju je Irska zatražila od EU-a i MMF-a', zaključio je Rehn. 

Upozoravajući već tjednima na preniske poreze u Irskoj, EK se srijedu po objavi irskog plana štednje posebno obrušila na niske poreze u problemima pogođenom irskom sektoru konjskih utrka. 

U priopćenju je EK istaknula da snižena stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 4,8 posto za 'nabavu i najam konja, nabavu hrtova, te za prodaju usluga rasploda' nije u skladu s propisima EU-a. 

Komisija je posebno naglasila da su stope PDV-a ispod dogovorene minimalne stope od 15 posto u EU moguće samo ako se 'uvode iz jasno utvrđenih socijalnih razloga i za dobrobit krajnjih potrošača'. 

Bruxelles je pritom kao dobre primjere izdvojio poreznu politiku u kategoriji knjiga, poslova za poboljšanje uvjeta stanovanja u vidu većih energetskih ušteda, te u kategoriji usluga u restoranima, na čemu je inzistirala Francuska. 

Što se pak tiče konjskih utrka EK je utvrdila da za tako sniženu stopu PDV-a ne postoji jasno definiran socijalni razlog, niti se čini značajnom koristi za krajnje potrošače tih usluga. 

Stoga je EK odlučila podnijeti tužbe protiv Irske pred Europskim sudom pravde, što bi moglo rezultirati velikim globama za tu otočnu zemlju ako ne promijeni porezne zakone.

Hina