naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Fuele: pregovori u završnoj fazi, još nekoliko izazova

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele pohvalio je u četvrtak 25. studenog u Zagrebu dobar napredak Hrvatske u posljednjih godinu dana, ali je naglasio da se Hrvatska trenutno treba usredotočiti na nekoliko izazova među kojima su reforma pravosuđa i javne uprave, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, te suradnja s Međunarodnim sudom u Den Haagu, kako bi osigurala da nedavno izvješće o napretku bude i posljednje.  

Fuele boravi u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj tijekom kojega se odvojeno susreo s predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor, ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, posjetio je jedan IPA projekt a predviđeni su i susresti s predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Hrvatske i EU-a Vesnom Pusić i članovima tog odbora te predstavnicima civilnog društva. 

'Pregovori su u zadnjoj fazi... Usuglasili smo se da je važno zadržati zamah i provesti zadnje teške reforme prije pristupanja EU-u. Naglasio sam da se Hrvatska mora usredotočiti na popis pitanja koji uključuje završetak reforme pravosuđa i javne uprave, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i u tom kontekstu ratne zločine, manjine i ljudska prava', rekao je Fuele na konferenciji za novinare nakon sastanka s Kosor. 

Kosor je naglasila kako Hrvatska očekuje da će na prosinačkoj međuvladinoj konferenciji o pristupanju zatvoriti tri poglavlja pristupnih pregovora, a onda početkom sljedeće godine i dva najteža, Pravosuđe i temeljna prava (23) i Tržišno natjecanje (8), te da će se pregovori završiti u okvirima 'koje smo sami sebi postavili.' 

'Javnost treba znati da trebamo dodatne napore u reformama pravosuđa, u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u vezi s tzv. topničkim dnevnicima, te u pregovorima o tržišnom natjecanju, za sve one grane gospodarstva koje ovise o državnim subvencijama', rekao je hrvatski predsjednik nakon razgovora s europskim povjerenikom.  

Dodao je kako je uvjeren da hrvatska javnost ima povjerenje u napore koji se čine kako bi Hrvatska tijekom iduće godine u skladu s planovima dovršila pregovore i potpisala pristupni sporazum. 

'Mnogo je napravljeno u zadnjih nekoliko godina, i s predsjednikom Josipovićem sam razgovarao o tome kako osigurati da nedavno izvješće o napretku bude i posljednje, kako bismo se dogodine koncentrirali na pristupni sporazum', rekao je. 

Nakon razgovora s ministrom Jandrokovićem, Fuele je podsjetio da je jedna od glavnih zadaća u ispunjenju mjerila za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava suradnja Hrvatske s Haškim sudom (ICTY). 

'Poglavlje 23 je najzahtjevnije ...i tu se ne radi samo o broju usvojenih zakona, već je važno kako taj sustav radi i je li od koristi hrvatskim građanima', rekao je Fuele na konferenciji za novinare. 'Važno će biti izvješće glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza, jer je suradnja s ICTY-em jedno od mjerila za zatvaranje poglavlja 23', dodao je Fuele.

Kazao je, međutim, da Europska komisija ne sumnja u dobru volju hrvatskih vlasti da nastave s naporima kako bi ta suradnja bila 'potpuna.'

Ministar Jandroković je izrazio čvrsto uvjerenje da će Hrvatska pregovore završiti u prvoj polovici 2011. godine.  

Fuele se susreo i sa Zoranom Milanovićem koji je ukazao na određene nedoumice u vezi s datumom održavanja referenduma u Hrvatskoj o pridruživanju Europskoj uniji, založivši se da se datum referenduma ne povezuje s datumom održavanja parlamentarnih izbora. 

Za Republiku Hrvatsku predstojeći mjeseci ključni su za okončanje pregovora i potpisivanje ugovora o pristupanju, složili su se Fuele i Milanović. 

Milanović je, ujedno, ukazao na potrebu pronalaženja održivog rješenja za hrvatska brodogradilišta. 'Problem brodogradnje HDZ-ove su vlade ignorirale proteklih sedam godina, pa je prostor za djelovanje sada sužen, no to je pitanje svakako od izuzetne važnosti za cjelokupnu hrvatsku industriju', zaključio je Milanović.(Hina) 

 

Više o tome:

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj: Povjerenik EU Štefan Füle u posjetu Hrvatskoj