naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Izvozne kvote za hrvatski šećer

(28. 7. 2005.) Očekivano snižavanje cijene šećera na tržištu Unije neće osjetiti samo Brazil ili Indija već i hrvatske šećerane. Iako je reforma industrije šećera EU dočekana s olakšanjem u brojnim članicama Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koje su to zatražile, hrvatsku industriju zasad more brige zbog uvođenja kvota na izvoz. S druge strane, cijena hrvatskog šećera na tržištu u EU već je u padu i iznosi oko 550 eura za tonu, odnosno stotinjak eura manje nego lani.

Slijedom navedenoga ministar poljoprivrede Petar Čobanković nedavno je razgovarao u Bruxellesu s europskom povjerenicom za poljoprivredu Mariann Fischer Böll o šećernoj reformi i uvođenju kvota za izvoz hrvaskog šećera u EU, a koja mora stupiti na snagu u studenome ove godine.

Prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatskoj je omogućen neograničen izvoz šećera u Europsku uniju pod uvjetom da je proizveden u hrvatskim šećeranama od šećerne repe uzgojene u Hrvatskoj, a ta bi joj povlastica sada mogla biti uskraćena. Prema riječima dužnosnika Europske komisije, u EU žele uvesti kvote u visini prosjeka „reprezentativnog povijesnog razdoblja“, što znači da Komisija neće prihvatiti kvote temeljene na najboljim izvoznim godinama, već prosjek izvoza u određenom, vjerojatno trogodišnjem razdoblju.

Hrvatska će u ovoj godini u zemlje Europske unije izvesti 170.000 tona šećerne repe, a prema odluci Europske komisije, zemljama zapadnoga Balkana, u koje se ubraja i Hrvatska, određena je ukupna izvozna kvota od 300.000 tona pa bi prema raspodjeli kvota izvoz pao na 80.000 tona. Naime, Europska je komisija Srbiji i Crnoj Gori (iako nije potpisnica SSP-a ni članica WTO-a) odobrila kvotu od 180.000 tona, Bosni i Hercegovini 10.000 tona (iako nema industriju šećera), Albaniji 10.000 tona, a Makedoniji 23.000 tona. Prema tome, Hrvatskoj je preostalo tek 80.000 tona pa se postavlja pitanje može li uopće dosegnuti kvotu od očekivanih 100.000 tona, a kvota od 170.000 tona prema tome je gotovo neostvariva. Gašenje jedne od tri postojeće hrvatske šećerane (Viro, Sladorana Županja i Kandit Osijek) znači gubitak oko 300 milijuna eura. Predstavnici hrvatskih šećerana smatraju da bi to bio izravan udar na proizvođače šećerne repe i šećera, što bi dovelo u opasnost više od 1300 radnih mjesta i 3000 seljaka.

Europska komisija svoj prijedlog za reformu šećernoga sektora pravda nužnošću njegova usklađivanja s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i dovođenja proizvodnje šećera u EU na održivu i konkurentnu razinu. Cijene šećera na europskome tržištu smanjile bi se za 39% do 2010. godine, sa sadašnjih 631,9 eura po toni što je trostruko više od svjetske cijene, na 385,5 eura u 2009. godini. Istodobno bi se zajamčenu cijenu šećerne repe snizilo za 42%, za što bi se proizvođačima nadoknadilo 60% gubitka.

Tijekom četiri godine Europska bi unija države članice poticala na napuštanje šećernoga sektora uz naknade, a tako bi se proizvodne kvote smanjile sa 17,4 na 11,2 milijuna tona te bi na tržištu ostali samo oni koji to mogu izdržati. Do reforme je došlo jer je od ukupno 20 milijuna tona šećera koliko se godišnje proizvede u 60 šećerana u 21 od 25 država članica EU, polovica namijenjena tržištu Europske unije, a ostatak se izvozi uz velike novčane poticaje. Taj izvoz ugrožava opstanak proizvođača u afričkim, karipskim i tihooceanskim zemljama, a u mnogima od njih šećer je jedini izvozni proizvod. (V. Bosiljevac)

Više o tome:

  • Europska komisija: Opća uprava za tisak i informiranje: 
    • Sugar Reform will offer EU producers long-term competitive future, IP/05/776, 22. 6. 2005.
    • Sugar Reform: Giving the sector a viable long-term future - Presentation of the Proposal of the Sugar Reform, SPEECH/05/375, 22. 6. 2005.
    • Sugar imports from Western Balkans: Commission proposes quotas to make trade more sustainable, IP/04/1309, 26. 10. 2004.
    • Sugar: Commission proposes more market-, consumer- and trade-friendly regime, IP/04/915, 14. 7. 2004.