naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija iznijela novi prijedlog proračuna za 2011.

Europska komisija u petak 26. studenog je predstavila novi prijedlog proračuna EU-a za sljedeću godinu, nakon što je prvi pokušaj dogovora među europskim institucijama propao, te izrazila nadu da se postupak usuglašavanja može dovršiti prije kraja ove godine.  

Novim prijedlogom Komisije iznos proračuna za sljedeću godinu povećao bi se za 3,5 milijarde eura i iznosio bi 126,5 milijardi, što je 2,91 posto više u odnosu na ovogodišnji, što su u početku tražile zemlje članice, a na kraju prihvatio i Europski parlament. 

U prvom prijedlogu Komisija i Parlament su tražili povećanje od šest posto, što je naišlo na otpor u zemljama članicama. Parlament je na kraju pristao na povećanje od 2,91 posto ali je zauzvrat tražio veću ulogu u donošenju višegodišnjeg financijskog okvira, što opet nije bilo prihvatljivo zemljama članicama. 

Komisija je u svoj prijedlog ugradila 'hitne rezerve' za nepredviđene situacije u iznosu od 0,03 posto BDP u EU-u, što je oko 3,5 milijardi eura. Ta sredstva bi se mogla mobilizirati odlukom koja bi se izglasala kvalificiranom većinom u Vijeću EU-a. 

Sastanak kojim počinje postupak usuglašavanja oko proračuna predviđen je za 7. prosinca, što bi omogućilo Europskom parlamentu da o tome glasuje 15. prosinca na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.  

'Radili smo punom brzinom kako bismo predstavili čvrsto polazište za nove pregovore između Vijeća i Europskog parlamenta. Naš je cilj bio predstaviti novi prijedlog proračuna do 1. prosinca, ali smo uspjeli to učiniti i ranije kako bismo dvjema institucijama koje donose proračun dali više izgleda da dođu do dogovora prije kraja ove godine', rekao je povjerenik za proračun Janusz Lewandowski. 

Sredinom prošloga mjeseca zemlje članice i Europski parlament nisu se uspjeli dogovoriti u prvom pokušaju donošenja proračuna za sljedeću godinu. 

U slučaju da do početka sljedeće godine nema dogovora o proračunu, primjenjuje se privremeni režim financiranja europskih aktivnosti koji se obavlja na mjesečnoj osnovi, tako da se prošlogodišnji proračun podijeli na 12 dvanaestina. 

Proračun za 2011. prvi je proračun koji se donosi nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, koji Europskom parlamentu daje jednake ovlasti kao i zemljama članicama kada su u pitanju proračunski rashodi, dok za prihodovnu stranu Parlament ima samo konzultativnu ulogu.  

Europski parlament u četvrtak je usvojio rezoluciju u kojoj je i formalno postavio uvjete za dogovor o proračunu za 2011. U rezoluciji usvojenoj velikom većinom, eurozastupnici su izrazili 'spremnost da olakšaju postizanje dogovora', ali pod 'određenim uvjetima'. 

Jedan od uvjeta je 'sudjelovanje Europskog parlamenta u proceduri pregovora o budućoj financijskoj perspektivi', novom dugoročnom proračunskom okviru Europske unije za razdoblje od 2014. do 2020.

Isto tako, traži se određena fleksibilnost za 'godinu 2011. i sljedeće godine' kako bi se mogli financirati projekti čiji se troškovi pokažu višima od predviđenog, kao što je bio slučaj sa sustavom za satelitsku navigaciju Galileo ili eksperimentalnim nuklearnim reaktorom Iter. 

Parlament želi i da se Komisija i vlade obvežu da će se otvoriti rasprava o 'važnim prijedlozima ... o vlastitim resursima' EU-a.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Budget 2011: Commission fast-tracks new draft to help Council and Parliament reach agreement