naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Portugal usvojio štedljivi proračun za 2011.

Portugalski parlament u petak 26. studenog je usvojio prijedlog proračuna za 2011. kojim se predviđaju oštri rezovi u potrošnji, a po ocjeni vlade u Lisabonu dostatan je da se obnovi povjerenje tržišta u javne financije te članice eurozone.  

Premijer Jose Socrates u kratkom je priopćenju nakon što je parlament usvojio vladin prijedlog proračuna za 2011. izjavio da zemlja nema nikakve alternative strogim mjerama štednje. 

'Takvu mjeru moramo poduzeti', kazao je Socrates, ne želeći odgovarati na daljnja pitanja. 

Premijer je kazao da se Portugal nalazi na dobrom putu da sreže proračunski manjak u 2010. na projiciranih 7,3 posto bruto domaćeg proizvoda. Manjak je lani dosegnuo 9,3 posto BDP-a i bio je četvrti najveći u eurozoni nakon onog Grčke, Irske i Španjolske, a do 2014. namjeravaju ga srezati ispod tri posto, gornje dopuštene granice u eurozoni. 

Premijer je također poručio da će proračunski manjak ove godine biti manji od onog u Britaniji, Francuskoj i Španjolskoj. Ciljani manjak od 4,6 posto u 2011. bit će niži od EU prosjeka, nglasio je Socrates. 

Strogi plan štednje predviđa smanjenje plaća zaposlenika u javnom sektoru za pet posto i povećanje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) s 21 na 23 posto. 

Rast manjka paralelno recesiji u gospodarstvu potaknuo je zabrinutost u vezi financijskog zdravlja Portugala. Vlada u Lisabonu ipak ustraje na tvrdnji da niti želi niti treba financijsku pomoć sličnu onoj koju je Grčka dobila u svibnju i o kakvoj trenutno pregovara Irska. 

Kako bi se spriječilo širenje krize na daleko veću susjednu Španjolsku, četvrto najveće gospodarstvo eurozone, Portugal bi po mišljenju nekih trebao čim prije zatražiti pomoć. 

'Postoje među nama u EU neki koji misle da je najbolji način da se zajamči sigurnost eura taj da se primora one zemlje koje su pod najvećim povećalom javnosti da prihvate pomoć', kazao je ninistar financija Fernando Teixeira dos Santos u intervjuu za tamošnji dnevnik Jornal de Noticias. 

Teixeira dos Santos nije pojasnio o kome je točno riječ. Europska komisija, Europska središnja banka i njemačka vlada redom su opovrgnule da su od Portugala tražile da uzme financijsku pomoć. 

Dužnosnici EK opovrgnuli su tako današnje napise u njemačkom izdanju Financial Timesa (FTD) da je Portugal pod pritiskom nekoliko članica eurozone da zatraži pomoći kako bi Španjolsku poštedio slične situacije.  

'Ako bi Portugal zatražio pomoć, bilo bi to dobro za Španjolsku, s obzirom na njezinu veliku izloženost u Portugalu', piše FTD, pozivajući na neimenovani izvor u njemačkom ministarstvu financija. 

Predsjednik EK Jose Manuel Barroso odbacio je takve napise, ocijenivši ih apsolutno i potpuno netočnima. Istaknuo je da pomoć Portugalu nije bila razmatrana niti predlagana. 

Glasnogovornik njemačke vlade kazao je da Berlin ne pritišće nikoga da zatraži financijsku pomoć i da očekuje da će mjere štednje donijeti priželjkivane rezultate. Izvor u španjolskoj vladi također je opovrgnuo da Madrid pritišće Portugal da traži pomoć. 

Unatoč tome, sumnje u pogledu portugalske strategije pridonijele su rastu prinosa na 10-godišnje portugalske obveznice u petak na rekordnu razinu od uvođenja eura u visini 7,045 posto. 

Portugalske visoke razine duga i niska stopa rasta uzbunile su ulagače, potičući spekulacije da bi mogla biti iduća na redu za spašavanje, nakon Grčke i Irske. Iako se ne sprema na značajnije prodaje obveznica do siječnja, analitičari drže da ulagači neće biti mirni dok god ne dobije pomoć. 

Tržišta i dalje strahuju da najavljeni vladini ciljevi možda neće biti ostvareni i da će mjere štednje naštetiti ionako krhkom rastu. Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) prognozira da će se portugalski BDP iduće godine smanjiti za 0,2 posto. 

Portugal je među najsiromašnijim zemljama Europe, s prosječnom mjesečnom plaćom od 800 eura.(Hina) 

 

Više o tome:

Eurozone to Portugal: Sacrifice yourself to save Spain