naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i Afrika na dvodnevnom summitu

Zemlje Europske unije i Afrike sastaju se u ponedjeljak 29. i utorak 30. studenog u Tripoliju na trećem summitu koji je službeno posvećen ekonomskom razvoju, ali na kojem bi se pitanje ilegalne imigracije moglo postaviti kao jedno od važnijih.  

Libijski vođa Moamer Gadafi zatražio je od Europljana pet milijardi eura kako bi se riješilo to pitanje, ali je prošloga mjeseca dobio obećanje o samo dijelu te sume: 50 milijuna u sljedeće dvije godine za program borbe protiv ilegalne imigracije. 

'Ne bi bilo iznenađenje kada bi Gadafi na summitu tražio više novca', rekao je jedan europski diplomat. 

Libija ima pet milijuna stanovnika ali i dva milijuna ilegalaca koji se nadaju ući u EU preko Malte i Italije. 

Nakon što je dugo odbijala biti europski 'graničar', Libija je ipak usvojila zakon kojim se ilegalna imigracija smatra kaznenim djelom, u nadi da će uspostaviti bliže odnose s EU-om, komentirao je jedan diplomat smješten u Tripoliju. 

Na prošlom summitu 2007. u Lisabonu, dva su se kontinenta obvezala na 'novo strateško partnerstvo' čiji je cilj stvoriti ravnopravnije odnose i okrenuti stranicu bolnog nasljedstva kolonijalne prošlosti. 

Međutim, po analitičarima, te dobre namjere nisu dovele do opipljivih rezultata u domeni migracija i trgovine. 

Dok stranke ekstremne desnice u Europi pokazuju protuimigracijske osjećaje, popis izazova je dugačak: borba protiv trgovine ljudima, odljeva mozgova iz Afrike, zaštita izbjeglica, mobilnost studenata i stvaranje novih radnih mjesta. 

Među konkretnim dosad realiziranim projektima nalazi se uspostava observatorija za migracije subvencioniranog od EU-a. 

Ali to su samo mali koraci, rekao je Andrew Sherif iz Europskog centra za razvoj političkog upravljanja. Treba staviti politički dijalog na drugu razinu, te okupiti ministre pravosuđa i unutarnjih poslova, prave donositelje odluka, smatra on. 

Dok šefovi vlada Italije i Španjolske Silvio Berlusconi i Jose Luis Rodriguez Zapatero putuju u Tripoli, summit će zaobići britanski i njemački kolege David Cameron i Angela Merkel, kao i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kazali su diplomatski izvori. 

Osim imigracije, očekuje se izjava o klimi, a na dnevnom redu su i pitanja sigurnosti, prehrane i poljoprivrede, kao i ljudskih prava. 

Uoči summita trebao bi biti organiziran i poslovni forum kako bi se ohrabrila privatna ulaganja u Africi. Europska unija prvi je donator u Africi i najveći trgovinski partner.(Hina)

  

Više o tome:

  • Belgijsko EU predsjedništvo: From Cairo to Tripoli: The Africa-EU Summit
  • EUobserver: Frustrated with EU 'pressure tactics,' Africa ready to walk away from trade talks