naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pokreće istragu protiv Googlea

Europska komisija pokrenut će istragu protiv američkog softverskog diva Googlea slijedom pritužbi da manipulira rezultatima pretraživanja interneta kako bi naštetio konkurentima, priopćili su dužnosnici EU-a u utorak 30. studenog.  

Istraga se temelji na pritužbama Googleovih konkurenata koji tvrde da njegov pretraživač nepravedno tretira njihove proizvode, navela je Europska komisija. Pokretanje istrage ne znači da je Google kriv, podsjećaju u Komisiji. 

Komisija je 'odlučila pokrenuti istragu zbog mogućeg kršenja propisa o ravnopravnoj tržišnoj utakmici na temelju navoda da je korporacija Google zlorabila dominantan položaj na tržištu usluga pretraživanja interneta', navodi se u priopćenju. 

'Pokretanju istrage prethodile su pritužbe konkurenata da Googleov pretraživač nepovoljno tretira njihove usluge u neplaćenim kao i sponzoriranim rezultatima pretraživanja, istodobno povlašteno tretirajući Googleove usluge', stoji u priopćenju. 

Komisija je zadužena za nadzor poštivanja EU-ovih strogih propisa o poštenoj tržišnoj utakmici. U prošlosti je Bruxelles zbog njihova kršenja novčano kaznio pojedine industrijske divove, poput Microsofta i Intela, iznosima većim od milijardu dolara. 

Istraga Komisije protiv Googlea usredotočit će se na redoslijed objave rezultata pretraživanja na Googleovoj tražilici, kako onih koje kompanije plaćaju da imaju prioritet ('sponzorirani linkovi'), tako i onih koje tražilica sama stvara. 

Konkurenti Googlea tvrde da je njihova pozicija na popisu rezultata umjetno snižena dok je Google svoju istodobno istaknuo. 

Komisija će također istražiti je li taj pretraživač prestao objavljivati oglase tvrtki koje nude konkurentske proizvode, navodi se u priopćenju.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Antitrust: Commission probes allegations of antitrust violations by Google