naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Milijarde eura iz strukturnih fondova EU-a neiskorištene - FT

Milijarde eura predviđene za razvoj nerazvijenih regija u Europskoj uniji neiskorištene su jer države članice ne mogu osigurati sredstva za sufinanciranje projekata, objavio je u utorak 30. studenog Financial Times.  

EU je do sada potrošio samo deset posto od 347 milijardi eura predviđenih od 2007. do 2013. za promicanje rasta u siromašnim regijama, po dokumentima EU-a na koje se poziva list. 

Osim toga, 8,4 milijardi eura isplaćeno je pogrešno, a 25 posto tog iznosa još nije vraćeno. 

Smjernice za raspodjelu tog novca dogovorene su 2006. prije nego su države članice financijskom krizom bile prisiljene na štednju. 

Novac iz strukturnih fondova EU-a isplaćuje se samo ako nacionalne vlasti osiguraju do pola cijene projekata. 

Na problem se upozorava u internom izvješću Europske komisije, koji je FT dobio na uvid. 

'Budući da su javne financije izložene povećanom pritisku, mnogi kohezijski projekti morali su biti otkazani prije sklapanja ugovora ili tijekom provedbe jer korisnici nisu mogli osigurati svoj doprinos', kaže se u izvješću. 

Europski povjerenik za socijalna pitanja Laszlo Andor upozorio je da značenje statistika ne treba preuveličavati. 'Ovo nije banka koja u bilo kojem trenutku mora podnijeti bilancu', rekao je.

Hina