naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Grčka pristala na 15-godišnje zamrzavanje poslovanja civilnog dijela brodogradilišta HSY

Grčka je pristala na zahtjev Europske komisije da se na 15 godina zamrzne poslovanje u civilnom odjelu brodogradilišta Hellenic Shipyards (HSY) kako bi se dokončao sudski spor koji je pokrenut zbog nepropisne državne pomoći toj tvrtki, priopćeno je u srijedu 1. prosinca iz Bruxellesa.  

EU je utvrdio stroge propise o državnoj pomoći, koje je Grčka prekršila odobravajući Hellenic Shipyardsu (HSY) stotine milijuna eura pomoći i jamstava u zadnjih 15 godina. 

Stoga je EK u travnju pokrenula postupak protiv Grčke. Vlada u Ateni tvrdi pak da je opstanak brodogradilišta pitanje nacionalne sigurnosti, budući da je riječ o najvećem vojnom brodogradilištu u zemlji. 

Grčka vlada i Komisija dogovorile su zato da će 'imovina HSY-a koja nije povezana s gradnjom vojnih brodova biti prodana i da HSY u idućih 15 godina neće obavljati poslove vezane za civilnu brodogradnju', stoji u priopćenju Europske komisije, kojim je taj dogovor formaliziran. 

Novac od prodaje navedenog dijela imovine HSY-a bit će doznačen državi na ime djelomičnog povrata nepropisne pomoći. 

Grčka se također obvezala da će ukinuti sva nepropisna financijska jamstva HSY-u i zatražiti povrat zemljišta koje je dodijelila tvrtki za potrebe gradnje civilnih brodova. Vlada u Ateni svake će godine podnositi izvješće Bruxellesu o provedbi 15-godišnje zabrane. 

'Kada ti uvjeti budu ispunjeni, Komisija će razmotriti mogućnost povlačenja sudske prijave koju je podastrla u travnju', navodi se u priopćenju.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: State aid: Commission accepts commitments from Greece regarding incompatible aid in favour of Hellenic Shipyards