naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski poslodavci cijene timski rad, komunikativnost i poznavanje stranih jezika

Europski poslodavci pri zapošljavanju mladih diplomanata cijene sposobnost za timski rad, prilagodljivost, komunikativnost i poznavanje stranih jezika gotovo jednako kao i stručnost te poznavanje rada na računalu, pokazalo je novo ispitivanje Eurobarometra, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak 2. prosinca u Bruxellesu.  

'Ovi rezultati jasno pokazuju da poslodavci cijene širok spektar vještina. Komisijine nove inicijative 'Mladi u pokretu' i 'Nove vještine i poslovi' fokusirane su na pomaganje Europljanima da identificiraju i steknu nove kvalifikacije i vještine potrebne na tržištu rada', kazala je europska povjerenica za zapošljavanje Androulla Vassiliou. 

'Odlučni smo podržati napore država članica na poboljšanju visokog i strukovnog obrazovanja, kao i promicanja prilika za studiranje i rad u inozemstvu. To iskustvo daje mladima upravo one vještine koje poslodavci najviše cijene', dodala je. 

Ispitivanje Eurobarometra pokazalo je da 87 posto poslodavaca prethodno radno iskustvo smatra ključnim. 

Upitani da izaberu jednu mjeru koju bi sveučilišta trebala poduzeti da poboljšaju izglede za zapošljavanje svojih studenata, 39 posto ih je navelo sektorsku praksu kao integralni dio studijskih programa. 

Unatoč tomu, samo 12 posto tvrtki kazalo je da često surađuje sa sveučilištima u pripremi studijskih programa. 

Veća suradnja postoji ipak kada je riječ o zapošljavanju diplomanata. 

Na pitanje koji je najbolji način suradnje sa sveučilištima, poslodavcima najviše odgovara primanje studenata na praksu (51 posto) te izravno zapošljavanje sa sveučilišta. 

Ispitivanje je također pokazalo da je više od četvrtine poslodavaca (28 posto) zaposlilo diplomante iz drugih europskih zemalja, a 18 posto izvan Europe kako bi dobili najtalentiranije kandidate. 

Među tvrtkama koje mnogo surađuju s inozemstvom, 48 ih je posto kazalo kako poznavanje stranih jezika smatraju najvažnijom vještinom za budućnost. 

Ispitivanje je provedeno telefonom od 30. kolovoza do 7. rujna ove godine na više od 7.000 poslodavaca u javnom i privatnom sektoru u 31 europskoj zemlji, uključivo Hrvatsku.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Eurobarometer on graduate employability: Employers value teamwork, adaptability, communication and language skills