naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska bi uskoro mogla dobiti pomoć za poplave iz Europskog fonda solidarnosti

Hrvatska bi uskoro mogla dobiti pomoć od Europskog fonda solidarnosti u iznosu od oko 11,5 milijuna eura za pokrivanje dijela troškova sanacije šteta od poplava koje su u svibnju pogodile istočni dio zemlje, a nešto kasnije i preko 28 milijuna eura za poplave nakon izlijevanja Save u kolovozu ove godine, izjavio je u četvrtak 2. prosinca u Bruxellesu potpresjednik hrvatske vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić.  

'Možemo biti optimistični da ćemo dobiti 11,5 milijuna eura koje smo zatražili nakon poplava u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Naš zahtjev treba sada proći proceduru u Europskoj komisiji, zatim u Vijeću EU-a i vjerujemo da će taj novac vrlo brzo biti odobren', izjavio je Pankretić nakon što je u Bruxellesu razgovorao s povjerenikom Europske komisije za regionalnu politiku Johannesom Hahnom. 

Hrvatska je za svibanjske poplave podnijela zahtjev u kolovozu, a prošli mjesec je podnijela zahtjev za naknadu šteta od poplava u kolovozu. Drugi zahtjev je znatno veći i iznosi preko 28 milijuna eura. 'Povjerenik Hahn nam je rekao da možemo biti optimistični', rekao je Pankretić. 

Riječ je o sredstvima Europskog fonda solidarnosti na koji pravo imaju samo zemlje članice. Hrvatska je prvi zahtjev podnijela zajedno s Mađarskom, a drugi sa Slovenijom. Uredba EU-a predviđa mogućnost da zemlja u procesu pristupanja može podnijeti zahtjev zajedno s nekom zemljom članicom u slučajevima kada su pogođene istom prirodnom nepogodom. 

Pankretić je rekao da je najveći dio razgovora bio posvećen mogućnostima Hrvatske za povlačenje sredstava iz europskih fondova. 'Tu imamo pozitivne ocjene, a sam povjerenik i službe Komisije ponudile su nam pomoć', rekao je Pankretić.  

'Razgovarali smo s povjerenikom Hahnom o pripremama za povlačenje sredstava kada budemo članica EU-a. Donijeli smo popis projekata koje Hrvatska priprema u 2011.godini, jer ne želimo doći u situaciju da nam, kada postanemo članica, EU vraća određene projekte i zato ih već sada želimo uskladiti. Riječ je velikim iznosima, golemim brojkama i zato želimo biti spremni', rekao je Pankretić. 

Povjerenik je predložio hrvatskoj strani da se koristi i iskustvima drugih zemalja, novih članica, posebice Poljske, koja u tome ima najbolja iskustva.  

Hahn bi na proljeće trebao posjetiti Hrvatsku kada će imati prigodu otvoriti neke projekte koji se financiraju iz europskih fondova, dodao je potpredsjednik hrvatske vlade. 

Hina