naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Ipsos Puls: Raste potpora ulasku u EU - referendum bi prošao sa 64 posto

Među hrvatskim građanima koji bi izašli na referendum, kad bi se on uskoro održao, njih 64 posto glasovalo bi za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, vidi se iz najnovijeg ispitivanja koje je za Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija provela agencija Ipsos Puls, a koje pokazuje kontinuiran porast potpore hrvatskome članstvu.  

Prema rezultatima koje je MVPEI objavio u četvrtak 2. prosinca, u studenome bi 64 posto onih koji bi izašli na referendum glasalo za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, što je za 12 posto više nego u lipnju ove godine.  

Ispitivanje je pokazalo da bi na referendumu o pristupanju EU-u, kad bi se on uskoro održao, glasovalo 76 posto građana, što je porast u odnosu na prošla ispitivanja jer taj je broj od lipnja padao. U lipnju bi referendumu pristupilo 77 posto, u rujnu 73, a u listopadu 70 posto ispitanika. 

Istovremeno, pada broj ispitanika koji ne znaju bi li izašli na referendum. U lipnju ih to nije znalo šest posto, u rujnu osam, a u listopadu 10 posto. 

Regionalno, i dalje u potpori vode tri regije. Zagreb i okolica daju najveću potporu (82 posto), Hrvatsko primorje i Istra (80 posto), te Lika i Banovina (79 posto), a najveći je porast potpore u Slavoniji: s rujanskih 33, na listopadskih 45 te na 68 posto u studenome. 

Također, nastavlja se trend najveće potpore među visokoobrazovanima (69 posto), ali je porasla potpora onih sa srednjom školom, (53 posto u odnosu na listopadskih 47 posto), a među onima s osnovnom školom potpora lagano opada, i sad je 41 posto, a u listopadu je bila 42. 

Ako se u obzir uzmu svi ispitanici, i oni koji ne bi izašli na referendum, članstvo u EU-u u studenome podupire njih 52 posto, što je za deset posto više nego u lipnju otkad raste. 

Članstvu se protivi 35 posto ispitanika, a taj se broj od lipnja uporno smanjuje. U lipnju je bio 41 posto, u rujnu 38, a u listopadu 36.  

Broj neodlučnih u studenome je pao na 14 posto, a u lipnju i listopadu bio je 17, te u rujnu 18 posto. 

Prema demografskim karakteristikama, u cijelome uzorku na 51 posto porasla je potpora među ženama, koja se približila potpori među muškarcima (52 posto), a u prijašnja tri istraživanja potpora je bila veća među muškarcima. 

U studenome i dalje zreliji više podupiru članstvo nego mladi, iako se poboljšala potpora u najmlađoj dobnoj skupini od 15-24 godine (38 posto u studenome u odnosu prema 34 posto u listopadu). U studenome najveću potporu daju oni u dobi od 45-54 godine (57 posto), ali im se približavaju i ostale skupine: od 25-34 godine te skupina od 65 godina naviše (55 posto) te od 35-44 godine i od 55-64 godine (51 posto).

Hina