naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Orban: ako RH ne može u EU, ostale zemlje Balkana bit će lišene europske perspektive

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je jedan od prioriteta mađarskog predsjedanja EU-om od 1. siječnja sljedeće godine dovršetak pregovora s Hrvatskom, te upozorio da će druge zemlje zapadnog Balkana biti lišene europske perspektive ako se Zagreb ne bude mogao priključiti Uniji.  

Ljudi na tom prostoru 'trebaju dobiti osjećaj da je europska perspektiva realna', rekao je Orban u četvrtak u mađarskom parlamentu. On se susreo s predsjednicima europskih parlamentarnih skupina pred buduće mađarsko predsjedanje, kao i s predsjednikom Europskog parlamenta Poljakom Jerzyjem Buzekom. 

Orban je također naglasio da će Mađarska učiniti sve kako bi pomogla ulasku Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor bez unutarnje kontrole granica. Govoreći o čitavoj Europskoj uniji, mađarski je premijer naglasio da bi 2011. mogla biti najteža za Uniju od pada komunizma. 

'Godina 2011. mogla bi biti najteža za EU od pada komunizma jer se Europa mora suočiti sa snažnom svjetskom konkurencijom, ne može si više dopustiti da bude 'stari, usporeni i umorni gospodin' već mora dokazati svijetu da je kolijevka tržišnog gospodarstva i sposobna okrenuti se novim inovativnim rješenjima', rekao je Orban. 

Mađarska će se trebati baviti s više pitanja tijekom svog predsjedanja nego je ranije mislila, kazao je premijer, dodajući ipak da je uvjeren da će stabilne političke okolnosti Mađarskoj osigurati uspjeh u njezinoj vodećoj političkoj ulozi. 

Buzek je kazao da je Mađarska 'pripremljena za predsjedanje' te dodao da su tijekom susreta 'sve skupine EP-a poduprle ciljeve mađarskog predsjedništva.' 

Hina