naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU: pojednostavljuju se međunarodni razvodi

Ministri pravosuđa zemalja članica Europske unije odobrili su u petak 3. prosinca u Bruxellesu nova pravila koja će se primjenjivati u 14 zemalja članica i koja daju određenu sigurnost i pojednostavljuju postupak razvoda u slučajevima kada supružnici imaju dva različita državljanstva.  

To je prvi put da se aktivira mehanizam 'pojačane suradnje', postupak koji omogućava zemljama, njih najmanje devet, da pokrenu određenu inicijativu u slučaju da je blokira mala manjina zemalja članica. Ostale zemlje EU-a zadržavaju pravo priključiti se kada to žele. 

Nova uredba omogućit će međunarodnim parovima da izaberu čije će zakonodavstvo primjenjivati u slučaju razvoda. Primjerice francusko-talijanski bračni par koji živi u Njemačkoj moći će birati između tri zakonodavstva - njemačkog, francuskog i talijanskog. 

Novi propisi sadržavaju i odredbe koje ograničavaju mogućnost izbora najpovoljnijeg zakonodavstva štiteći pritom slabije partnere u brakorazvodnim parnicama. 

Ministarski dogovor treba još potvrditi Europski parlament tijekom ovoga mjeseca, a nakon toga zemlje članice daju konačno zeleno svjetlo i odluka stupa na snagu 18 mjeseci nakon prihvaćanja. 

Četrnaest zemalja koje žele aktivirati mehanizam su Njemačka, Belgija, Latvija, Austrija, Bugarska, Španjolska, Francuska, Mađarska, Italija, Luksemburg, Rumunjska, Slovenija, Malta i Portugal. 

U Europskoj uniji ima oko 122 milijuna brakova od kojih se 16 milijuna (13 posto) smatra međunarodnim u smislu da bračni partneri imaju različito državljanstvo, žive odvojeno u različitim zemljama ili žive zajedno u zemlji čije državljanstvo nemaju. Vrlo često pokušaji razvoda u takvim slučajevima pretvarali su se u noćnu moru za jednog ili za oba partnera. 

'Razvod braka teško je iskustvo za svaku obitelj, ali međunarodni parovi se suočavaju s dodatnim komplikacijama zbog nejasnoća u nacionalnim zakonodavstvima. Današnji dogovor olakšat će život međunarodnim parovima koji se razvode, smanjiti stres i pomoći u zaštiti slabijeg supružnika. Ovo je također vrlo važan korak suradnje unutar EU-a u pravno teškim područjima, koji pokazuje da EU može donijeti pragmatična rješenja za svakodnevne probleme ljudi', izjavila je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding. 

Po podacima Europske komisije za 2007., u EU-u je bilo više od milijun razvoda, od kojih je njih 140.000 ili 13 posto imalo 'međunarodni element'.(Hina)  

 

Više o tome:

Europska komisija: EU Justice Ministers back new rules to bring legal certainty to couples in cross-border divorces