naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija pokreće raspravu o promjenama sustava PDV-a

Europska komisija pokrenula je prošlog tjedna raspravu o reformi aktualnog sustava poreza na dodanu vrijednost (PDV) u Europskoj uniji koji je star više od 40 godina i smatra se zastarjelim i podložnim prijevarama.  

'Europska komisija pokreće široke javne konzultacije o tome kako sustav PDV-a može biti ojačan i poboljšan na korist građana, poslovnog okruženja i zemalja članica. Cilj je dati svima šansu da izraze svoje mišljenje i gledišta o problemima koji trenutno postoje glede PDV-a i kako se oni mogu riješiti', kaže se u priopćenju EK-a. 

'Trebamo sustav PDV-a prilagođen 21. stoljeću: jednostavan, moderan i učinkovit', rekao je u priopćenju europski povjerenik za poreze i carinsku uniju Algirdas Šemeta. 

PDV je uveden u EU prije više od 40 godina u vrijeme kada je tržište bilo vrlo različito od današnjeg. Unatoč naporima posljednjih godina da se malo-pomalo modernizira i pojednostavi sustav, jasno je da režim više ne pokriva potrebe moderne ekonomije, ocjenjuje Bruxelles. 

Kompleksnost sadašnjeg sustava stvara nepotrebne troškove poreznim obveznicima i administraciji te prepreke unutarnjem tržištu, a osim toga, sadašnji sustav pokazao se osjetljivim na prijevare i financijske malverzacije. 

'Ne može se poreći da aktualni režim ne odgovara potrebama ekonomije modernih usluga utemeljene na tehnologiji', kaže Europska komisija te dodaje da bi 'snažan sustav PDV-a mogao pridonijeti ekonomskoj revitalizaciji Europe'. 

Konzultacije o tom pitanju otvorene su do kraja svibnja 2011. 

Područje poreza nije domena gdje se jako radi na harmonizaciji europskih pravila. Ipak, Komisija daje okvir za provedbu PDV-a u EU-u: dodatne stope su minimalno 15 posto, a u nekim zemljama idu do 25 posto. Zemlje pak mogu provoditi jednu ili dvije smanjene stope za robe i usluge, navedene na preciznoj listi. Pravila se kompliciraju zbog velikog broja izuzeća koja su dana nekim zemljama članicama.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Taxation: Commission launches debate on the future of Value Added Tax (VAT)