naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
MMF zagovara povećanje fonda eurozone za spašavanje posrnulih članica

Eurozona bi trebala raspolagati većim fondom za spašavanje problemima pritisnutih članica eurozone, dok bi Europska središnja banka (ECB) trebala povećati otkup državnih obveznica kako bi spriječila da dužnička kriza potkopa gospodarski oporavak, poručuju iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u dokumentu koji je na uvid dobio Reuters.  

Čelnik MMF-a Dominique Strauss-Kahn predstavit će navedeno izvješće o gospodarstvu 16-člane eurozone na sastanku ministra financija njezinih članica i čelnika ECB-a Jean-Claudea Tricheta u ponedjeljak 6. studenog. 

'Postojeći oporavak se i dalje može održati, no takav bi scenarij vrlo lako mogla ugroziti nova previranja na financijskim tržištima' kaže se dalje u MMF-ovom izvješću. 'Dužnička i kriza na financijskim tržištima koja pogađa rubna gospodarstva eurozone predstavlja ozbiljan rizik za slabljenje aktivnosti'. 

Iako pozitivnim ocjenjuju nedavno dogovoren zajednički paket pomoći MMF-a i EU-a za spas Irske i prijedlog uključivanja privatnih ulagača u trajni mehanizama za rješavanje krize čija se uspostava planira od sredine 2013., iz MMF-a se spremaju ministrima poručiti da to zasad nije dovoljno. 

Nacionalni planovi strukturnih reformi, fiskalna konsolidacija i rješavanje problema u bankovnom sektoru, kako ističu u MMF-u, ostaju i dalje prva linija obrane od potresa na tržištima, ali treba uložiti i dodatne napore, poručuju. 

Po tome dokumentu, fondove za spas članica eurozone trebalo bi usmjeriti prema zemljama koje prolaze snažnu prilagodbu a nalaze se i dalje pod tržišnim pritiscima, kako bi iskoristile dodatnu potporu likvidnosti za lakše prevladavanje neizvjesnih tržišnih reakcija i time minimizirale troškove proizišle iz tržišnih rizika i širenja problema. 

Iz tog dokumenta ne može se iščitati znači li to da MMF zagovara da eurozona pomogne Portugalu čiji troškovi zaduživanja snažno rastu zbog zabrinutosti tržišta u vezi njegovih golemih dugova i slabog rasta, iako je nedavno usvojio štedljivi proračun uza iduću godinu. 

'Postoje također snažni razlozi za povećanjem sredstava raspoloživih za takve mehanizme zaštite i njihovim fleksibilnijim korištenjem, uključujući i ona za potrebe pružanja učinkovitije pomoći za bankovni sustav', kaže se u MMF-ovu dokumentu. 

Zajedno s MMF-om, eurozona sada raspolaže fondom vrijednim 750 milijardi eura čiji je cilj pomoći vladama kojima je onemogućeno zaduživanje na financijskim tržištima, ali uz uvjet da provode stroge mjere štednje i reforme. 

Ekonomisti i neki zakonodavci mišljenja su pak da fond ne bi bio dostatan kada bi pomoć EU-a bile prisiljene zatražiti zemlje poput Portugala, Španjolske pa čak i Italije. 

Hina