naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nijemac Schaeuble najbolji ministar financija u Europi - FT

Nijemac Wolfgang Schaeuble proglašen je u ponedjeljak 6. prosinca najboljim europskim ministrom financija na temelju ankete ekonomista koju je proveo Financial Times, dok je posljednje mjesto pripalo Ircu Brianu Lenihanu.  

Poljak Jacek Rostowski zauzeo je drugo mjesto dok je treće pripalo prošlogodišnjoj pobjednici, Francuskinji Christine Lagarde, pokazuju rezultati ankete o ministrima financija 19 najvećih gospodarstava Europske unije.  

Britanac George Osborne plasirao se na šesto mjesto. 

Irac Lenihan, čija je zemlja postala druga članica eurozone koja je zatražila međunarodnu pomoć, nakon Grčke, zauzeo je posljednje, 19. mjesto, dok je Grk Georgij Papakonstantinu osmi. 

Među ostalim zemljama članicama EU-a za koja tržišta smatraju da imaju slabe financije, Elena Salgado iz Španjolske dijeli 17. mjesto s Mađarom Gyorgyem Matolcsyem. Portugalac Teixeira dos Santos našao se pak na 18. mjestu.  

FT-ov 'žiri' ekonomista rangirao je ministre financija na temelju njihovih političkih vještina, koje u najvećoj mjeri odlikuju Grka Papakonstantinua, te gospodarskih rezultata i vjerodostojnosti na tržištu. 

Schaeuble je postigao dobar rezultat zahvaljujući ekspanzivnoj fiskalnoj politici nakon što je Njemačka prošle godine pretrpjela najgoru poslijeratnu recesiju, te njegovoj izlaznoj strategiji u ovoj godini budući da se najveće europsko gospodarstvo snažno oporavlja, piše FT. 

'Snaga njemačkog oporavka jedno je od velikih iznenađenja u 2010,' konstatirao je londonski dnevnik. 

Zasluge za takav rezultat valja u značajnoj mjeri pripisati šezdesetosmogodišnjem Schaeubleu, koji je istodobno sročio 'izlaznu strategiju za uravnoteživanje javnih financija', dodaje se.

Za Lenihana se pak kriza irskog bankovnog sustava pokazala prezahtjevnom zadaćom, kao i implozija gospodarskog rasta, objavio je FT.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness: Germany's Schaeuble is Europe's top finance minister: FT