naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Irska očekuje iznimno štedljiv prijedlog proračuna za 2011.

Irska u očekuje usvajanje iznimno štedljivog prijedloga proračuna za iduću godinu, koji bi trebao uključiti kresanje rashoda i povećanje poreza u vrijednosti šest milijardi eura.  

Plan proračuna objavljen je još prije sporazuma o 85 milijardi eura pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vladi u Dublinu, koja je dogovorena 28. studenog. 

Ministri financija Europske unije službeno su odobrili tu pomoć u utorak 7. prosinca na redovnom sastanku u Bruxellesu. 

Irska vlada bila je prisiljena zatražiti međunarodnu pomoć zbog velikih izdataka povezanih s pomoći financijskom sektoru koji je doživio slom nakon naglog pada prenapuhanih cijena na tržištu nekretnina. 

Prijedlog proračuna za iduću godinu predviđa kresanje rashoda i povećanje poreza u visini šest milijardi eura, od ukupno 15 milijardi eura predviđenih za razdoblje od četiri godine.  

Pritom bi se rashodi trebali srezati za četiri milijarde eura, uz najsporniju predloženu mjeru smanjenje minimalne tjedne plaće s 8,65 na 7,65 eura. 

Tjedne naknade za nezaposlene trebale bi se smanjiti za osam do devet eura, s trenutnih 196 eura dok bi se dječji doplatak trebao smanjiti za 10 posto. 

Najavljeno je i dodatno kresanje rashoda u sektoru zdravstva i obrazovanja. 

Prilagodbe poreznog sustava trebale bi pak osigurati dodatne proračunske prihode u visini dvije milijarde eura. 

Vlada će tako nižim vrijednostima poreznih razreda i smanjenim poreznim kreditima obuhvatiti i 45 posto građana s nižim primanjima koji dosada nisu bili dužni plaćati poreze. 

Cilj je tih mjera kresanje proračunskog manjka sa prognoziranih 32 posto BDP-a u ovoj godini na tri posto u 2014., čime bi on bio usklađen s propisima EU-a.(Hina)

 

Više o tome:

  • Vijeće EU: Financial support for Ireland finalised
  • EUbusiness: EU clears Irish rescue as rows rage on wider needs