naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Godinu i pol zatvora za pronevjeru 284.000 eura iz fondova EU-a

Direktor britanskog poduzeća osuđen je na 18 mjeseci zatvora pošto je priznao krivnju za pronevjeru 284.000 eura iz europskih fondova, priopćio je u utorak 7. prosinca EU-ov ured za borbu protiv prijevara (OLAF).  

Direktoru poduzeća Implant International Ltd. također je zabranjeno 15-godišnje obavljanje vodećih uloga u nekom dioničkom društvu. 

To je već druga presuda u zadnjih nekoliko mjeseci otkako je britansko ministarstvo poduzetništva i inovacija (BIS) podnijelo tužbu. 

Novac je pronevjeren u istraživačkom projektu EU-a, cilj kojega je bio produljenje trajanja ortopedskih pomagala, a koordinator projekta bila je tvrtka Implant International Ltd.  

Europska je komisija toj tvrtki u svibnju 2001. doznačila predujam od 284 tisuće eura, koji je trebao biti podijeljen istraživačkim institutima koji sudjeluju u projektu. Međutim, direktor tvrtke taj je novac zadržao i trošio za svoje vlastite potrebe prije nego se povukao iz projekta u svibnju 2002. 

Komisija je pred Europskim sudom pravde u Luksemburgu dobila presudu. Nakon neuspješne žalbe direktoru je naređeno da vrati 284 tisuće eura zajedno s kamatama i sudskim troškovima. 

Pošto nije vratio novac, OLAF je otvorio istragu 2007. i proslijedio informacije britanskom ministarstvu poduzetništva i inovacija, koje je na temelju toga podnijelo tužbu. Direktor je osuđen na sudu u Newcastleu. 

'Učinkovita suradnja OLAF-a i BIS-a rezultirala je pobjedom za građane EU-a. Veselimo se nastavku naše suradnje s britanskim vlastima kako bismo priveli pravdi one koji su odgovorni za varanje poreznih obveznika u EU-u', izjavio je direktor OLAF-a Nicholas Ilett.(Hina) 

 

Više o tome:

OLAF: Prison Sentence for UK Company Director Convicted of Fraud