naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Portugal pod pritiskom da objavi pojedinosti mjera štednje

Europska komisija traži od Portugala da žurno objavi više pojedinosti o mjerama štednje koje će stupiti na snagu sljedeće godine kako bi se postiglo ciljano rezanje javnog manjka.  

Portugal je donio važnu odluku o smanjenju manjka ali mora objaviti pojedinosti mjera, kazao je novinarima nakon sastanka ministara financija članica EU-a u utorak 7. prosinca europski povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn. 

'Trenutno portugalska vlada priprema sljedeće korake i smatramo da je važno da uskoro objavi pojedinosti konsolidacijskih mjera za sljedeću godinu', rekao je Rehn. 

Portugalski parlament odobrio je prošloga mjeseca rezanje proračunskog manjka na 4,6 posto BDP-a u 2011., s prognoziranih ovogodišnjih 7,3 posto. 

Gospodarski analitičari smatraju da to možda neće biti dovoljno da uvjeri tržišta da Lisabon neće zatražiti međunarodnu pomoć. 

Europska komisija predviđa da će portugalski manjak u idućoj godini iznositi 4,9 posto. 

Proračun predviđa uštede u visini pet milijardi eura kroz kombinaciju smanjenja potrošnje i povećanja poreza, uključujući i petpostotno smanjenje plaća u javnom sektoru, zamrzavanje mirovina i povećanje stope PDV-a za dva postotna boda, na 23 posto. 

Ministri financija nekoliko članica eurozone zatražili su u ponedjeljak od Portugala da uloži veće napore u reformu gospodarstva i smanjenje javne potrošnje kako ne bi bio prisiljen tražiti pomoć, rekao je diplomatski izvor. 

'Prema riječima nekoliko izaslanika, portugalska vlada ne čini dovoljno', rekao je diplomat. 

Portugalski ministar financija Carlos Costa Pina ponovio je pak stav vlade u Lisabonu da mora sama rješavati svoje probleme. 'Nema potrebe da u razmatranje uključimo i zahtjev za međunarodnom pomoći', rekao je. 

Hina