naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Održan međunarodni okrugli stol pod nazivom 'Od Lisabonske strategije do Europe 2020'

Međunarodni okrugli stol pod nazivom 'Od Lisabonske strategije do Europe 2020' održan je u četvrtak 9. prosinca u prostorijama Informacijskog centra Europske unije, u organizaciji Instituta za međunarodne odnose (IMO) i Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj. 

Cilj ovog okruglog stola bilo je izlaganje glavnih zaključke analiza istraživača iz Hrvatske i inozemstva koje su objavljene u knjizi 'From the Lisbon Strategy to Europe 2020', odnosno prezentacija rezultata analize o provedbi i postignućima Lisabonske strategije, te razmatranje perspektive strategije Europa 2020. 

Lisabonska strategija obilježila je proteklo desetljeće kao relevantan razvojni strateški okvir Europske unije. Njezina provedba završava ove godine, dok se s 2011. otpočinje provoditi Europa 2020. koja se usmjerava na rješavanje aktualnih izazova te naročitu pažnju pridaje znanju i inovacijama, rastu, zapošljavanju, socijalnoj koheziji te jačanju niskougljične ekonomije.   

Riječ dobrodošlice na početku skupa sudionicima je uputila voditeljica Informacijskog centra Europske unije Avis Beneš koja je izrazila nadu kako će knjiga 'From the Lisbon Strategy to Europe 2020' imati značajan odjek u javnosti, te doprinijeti boljem informiranju hrvatskih građana o temama koje su od velikog značaja za Hrvatsku koja uskoro završava proces pretpristupnih pregovora sa Europskom unijom. 

Sudionike okruglog stola pozdravila je i ravnateljica Instituta za međunarodne odnose koja je istaknula kako će knjiga, sa svojim interdisciplinarnim pristupom, uvelike doprinijeti širenju znanja i jačanju istraživanja na području europskih integracija.  

Tijekom skupa održane su dvije sesije pod nazivom 'Strateške perspektive' i 'Tematska pitanja'.  

Prof.dr.sc. Atilla Agh sa Sveučilišta Korvinus u Budimpešti rekao je u svom predavanju pod nazivom 'Strategija Europa 2020: nova vizija za EU', kako će nova europska strategija koja stupa upravo tijekom mađarskog EU predsjedništva u prvoj polovini sljedeće godine dobiti konkretni program implementacije.  

'Europa 2020' dolazi u trenutku kada većina zemalja članica Europske unije tek izlazi iz recesije, a ključna razlika u odnosu na Lisabonsku strategiju, za čiju provedbu je bila zadužena Europske komisija, je u tome što će implementaciju nove strategije provoditi Europsko vijeće kao institucija Europske unije sa najvećim ovlastima. 

Prof.dr.sc. Agh istaknuo je u svom izlaganju kako sve političke opcije u mađarskoj bezrezervno podupiru što skoriji ulazak Republike Hrvatske u EU, te da je Mađarska od početka procesa hrvatskog pristupanja Uniji velika zagovornica Hrvatskog članstva u EU.  

Mađarski stručnjake za europske integracije također je naveo kako je hrvatske građane potrebno kontinuirano informirati o koristima koje donosi ulazak u EU, ali i upozoriti kako se strukturni problemi hrvatskog gospodarstva neće promijeniti samim ulaskom u EU. 

Dr.sc. Hrvoje Butković sa Instituta za međunarodne odnose u predavanju naslovljenom 'Lisabonska strategija: ambiciozni program sa mješovitim rezultatima', predočio je razvoj Lisabonske strategije od njezinog usvajanja prije deset godina, do usvajanja nove strategije 'Europa 202'0 koja stupa na snagu sljedeće godine. 

Dr.sc. Hrvoje Butković istaknuo je kako je Lisabonska strategija do 2008. godine polučila zapažene rezultate, ali je nastupanje globalne financijske i ekonomske krize pokazala slabu konkurentnost određenog broja zemalja članica na jugu Europske unije, pa tako nije ostvaren cilj Europske unije za stvaranje većeg stupnja konvergencije u EU-u. 

Dr. sc. Višnja Samardžija u svom izlaganju pod naslovom 'Europa 2020: izazovi ekonomskog upravljanja EU-om i značaj za zemlje kandidatkinje' istaknula je kako Europska unija svojom novom strategijom želi učiti na greškama Lisabonske strategije, te potaknuti inteligentni, održiv i uključiv rast koji će počivati na znanju, inovacijama, konkurentnosti, te digitalnom društvu sa socijalnom dimenzijom. 

Dr. sc. Višnja Samardžija naročito je istaknula 75-postotnu stopu zaposlenosti, 3 posto izdvajanja BDP-a za istraživanje i razvoj, klimatsko-energetski paket te borbu protiv siromaštva i ranog napuštanja školovanja kao glavne ciljeve 'Strategija Europa 2020.' 

Nova strategija stupa na snagu 1. siječnja 2011., a hrvatski ulazak se očekuje 2013. godine, stoga Hrvatska ima dvije godine da se pozicionira u Europskoj uniji u skladu sa novom strategijom, dodala je dr.sc. Samardžija. 

Tijekom druge sesije pod nazivom 'Tematska pitanja izlaganja su održali dr.sc. Krešimir Jurlin sa Instituta za međunarodne odnose, mr.sc. Giorgia Demarchi iz OESS-ovog ureda u Skopju, prof.dr.sc. Siniša Zrinščak sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te dr.sc. Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.  

Nakon završetka okruglog stola, održana je promocija knjige 'From the Lisbon Strategy to Europe 2020', koju su uredili Višnja Samardžija i Hrvoje Butković iz Instituta za međunarodne odnose. O knjizi su govorili Nj.E. Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, dr. sc. Mladen Andrlić, ravnatelj Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, prof.dr.sc. Mladen Vedriš sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te dr.sc. Višnja Samardžija sa Instituta za međunarodne odnose.