naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija pokrenula Dunavsku strategiju

Europska komisija predstavila je u četvrtak 9. prosinca u Bruxellesu prijedlog Dunavske strategije za novu makroregiju u kojoj sudjeluje 14 zemalja, među njima i Hrvatska, kako bi se bolje iskoristili postojeći instrumenti i resursi u svrhu razvoja velikih potencijala te regije.  

Makroregionalni pristup novi je oblik suradnje između susjednih regija u Europskoj uniji i izvan nje kako bi se bolje iskoristili postojeći instrumenti poput strukturalnih fondova, to jest da se sinergijom različitih instrumenata i politika za isti novac postigne veća dodana vrijednost.  

Osnovno načelo pri stvaranju makroregija je da nema dodatnih financijskih sredstava, da se ne osnivaju nove institucije i ne donose novi zakoni. Do sada je, u lipnju prošle godine, ustrojena Baltička regija, a Dunavska strategija je druga koja bi trebala biti prihvaćena u lipnju sljedeće godine na kraju mađarskog predsjedništva. 

'Tijekom razdoblja konzultacija, podunavske zemlje su pokazale interes za stvaranje nove makroregije na najvišoj razini. Strategija i akcijski plan koje predlažemo počivaju na 800 prijedloga koji su pristigli iz same regije. Uvjeren sam da će stavljanjem naglaska na najvažnija pitanja poput mobilnosti, energije, onečišćenja, zapošljavanja i sigurnosti, strategija dati stvarni doprinos izgradnji bolje budućnosti u tom dijelu Europe. Ova druga makroregija imat će veliku ulogu kako bismo vidjeli kako funkcionira ovaj novi oblik suradnje. Uvjeren sam da makroregionalni pristup može dati odlične rezultate, kao što ih već vidimo u Baltičkoj regiji', rekao je povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn, koji je predstavio strategiju. 

Komisija navodi da se 'tom inicijativom želi razviti ogromni ekonomski potencijal i poboljšati ekološki uvjeti u regiji. Uspostavom okvira za dugoročnu suradnju na širokom broju pitanja, strategija će odigrati ključnu ulogu u poboljšanju održivog prometa, povezivanju energetskih sustava, zaštiti okoliša, očuvanju vodenih resursa i stimuliranju poslovne klime'. 

Dunavska regija uključuje 14 zemalja (od kojih je 8 članica EU-a): Njemačku, Austriju, Mađarsku, Češku, Slovačku, Sloveniju, Bugarsku, Rumunjsku, te Hrvatsku, Srbiju, BiH, Crnu Goru, Moldovu i Ukrajinu. U toj regiji živi 115 milijuna ljudi. 

Očekuje se da će Dunavsku strategiju usvojiti zemlje članice tijekom mađarskog predsjedanja.

Dunavska regija danas se suočava s izazovima poput neiskorištenog plovnog potencijala, nedostatka cesta i željezničkih veza, nekoordiniranim naporima u obrazovanju, istraživanju i inovacijama, te prijetnjama okolišu.  

S obzirom na međusobnu povezanost mnogih od tih izazova, suradnja unutar okvira makroregije trebala bi stvoriti bolju koordinaciju, smatra Komisija. 

Iako ne postoje novi fondovi za provedbu strategije, određena svota novca već je na raspolaganju (100 milijardi eura).  

Strategija uključuje određen broj ciljeva, primjerice povećanje teretnog prometa po Dunavu za 20 posto do 2020., širokopojasni internet za sve građane u toj regiji do 2013., te smanjivanje ispusta hranjivih tvari kako bi se obnovili eko-sustavi Crnog mora do 2020. na razinu iz 1960.

Kako bi se postigli ti ciljevi, strategija uključuje seriju akcija, poput modernizacije flota, izgradnje dva mosta preko rijeke između Bugarske i Rumunjske, promidžbe dunavske regije kao turističke destinacije, izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda, uspostave zajedničkih istraživačkih centara te poboljšanje životnih uvjeta Roma.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission launches Strategy to boost development of the Danube Region