naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Proširenje EU-a: Sofija i Atena žele jasan raspored za Balkan

Bugarska i Grčka zatražile su u subotu 11. prosinca da se do 2014. izradi jasan raspored za ulazak zemalja zapadnoga Balkana u Europsku uniju, posebno poduprijevši kandidaturu Srbije.  

Na sastanku s bugarskim i srbijanskim kolegom u Sofiji, grčki ministar vanjskih poslova Dimitris Droutsas naglasio je da Atena tijekom svojega predsjedanja EU-om 2014. namjerava organizirati novi summit o Balkanu kako bi se odredio 'konkretan datum ulaska svih zemalja zapadnog Balkana'. 

On je, kao i bugarski ministar vanjskih poslova Nikolaj Mladenov, inzistirao na tome da kandidati moraju ispuniti europske kriterije. 

Droutsas je rekao da bi 2018. godina mogla biti 'realan datum' za ulazak Srbije, kojoj su Sofija i Atena ponovno izrazile svoju potporu. 

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić rekao je kako otvaranje pregovora s Bruxellesom očekuje tijekom 2011., u isto vrijeme kada će Hrvatska svoje zatvarati. 

Mladenov je apelirao da Crna Gora sljedeće godine dobije status kandidata. Što se tiče Makedonije, koja je s Grčkom u sporu zbog imena, bugarski je ministar istaknuo kako je sada 'zadnji čas za kompromis'. 

'Želimo da se Makedonija uskoro pridruži europskoj obitelji. U to ulažemo velik trud i nadamo se da će Skoplje shvatiti što mora učiniti da bi nam se pridružilo u EU', rekao je Droutsas.(Hina) 

 

Više o tome:

EUbusiness: Bulgaria, Greece push for timeline for Balkans' EU bids