naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Većina Portugalaca za međunarodnu pomoć

Većina portugalskih građana smatra da bi vlada trebala zatražiti međunarodnu pomoć kako bi premostila financijske teškoće te ocjenjuje da bi to moglo pomoći zemlji da što prije iziđe iz krize, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja objavljeno prošlog vikenda.  

Po tom istraživanju, koje je proveo institut Eurosondagem, 46,4 posto ispitanika ocjenjuje da će 'Portugal zatražiti pomoć EU-a i MMF-a kako bi svladao sadašnju krizu', a 35,8 posto ne misli tako.  

Njih 47,1 posto ocjenjuje da vlada 'mora tražiti' tu pomoć, a 44,8 posto smatra da zemlja treba svladati teškoće unutarnjim putem. 

Velika većina Portugalaca (62 posto) također misli da zemlja ne treba izići iz eurozone, a 29,1 posto zagovara povratak stare valute. 

Nakon Grčke i Irske Portugal se smatra sljedećom zemljom koja bi mogla zatražiti vanjsku pomoć, unatoč nastojanjima vlasti da uvede strog program štednje kako bi manjak snizila na 7,3 posto ove i na 4,6 posto sljedeće godine. 

'Nema razloga da MMF dođe u Portugal jer ga Portugal ne treba. Točno znamo što valja učiniti i ne trebamo nekoga da nam dođe i govori što bismo trebali raditi', ponovno je rekao u subotu premijer Jose Socrates u razgovoru za Diario de Noticias i radio TSF. 

Ipak, više od polovice Portugalaca (50,1 posto) smatra da 'međunarodna pomoć može ubrzati izlazak iz krize', a 50,8 posto da bi stanje u zemlji bilo bolje uz međunarodnu pomoć. 

Hina