naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
U Zagrebu predstavljena strategija EU-a za dunavsku regiju

Državni tajnik za europske integracije i nacionalni koordinator za Dunavsku strategiju Andrej Plenković i načelnik u Glavnoj upravi za regionalnu politiku Europske komisije (EK) Johann Sollgruber predstavili su u petak 10. prosinca novinarima glavne odrednice nove strategije za Podunavlje, područja koje obuhvaća 14 zemalja i 115 milijuna ljudi.  

Dunavska strategija temelji se na jačanju koordinacije i suradnje zemalja dunavske makro-regije u cilju zaštite Dunava i njegovih pritoka, očuvanja bioraznolikosti i prirode općenito, jačanja prosperiteta regije u smislu povezivanja slabije i snažnije razvijenih sredina te jačanja Podunavlja na područjima turizma, prometa, energetike, gospodarstva i kulture. 

'Taj dokument je dodatna šansa ne samo za politiku proširenja EU-a već i za jače povezivanje zemalja podunavskog sliva i srednjoeuropskog kruga, kao i jačanje podunavskog identiteta Hrvatske', kazao je Plenković. 

Hrvatska je, kazao je, iznimno zainteresirana za projekte koji se predlažu za Podunavlje, posebice za projekt razminiranja. 

Sollgruber je kazao da je 'Hrvatska snažan partner u dunavskoj regiji' i najavio da će u nadolazećem razdoblju za strategiju biti izdvojeno 100 milijardi eura iz europskih strukturnih fondova. 

Područje koje se proteže od Njemačke do Ukrajine, istaknuo je, suočeno je s izazovima poput neiskorištenog potencijala brodskog riječnog prometa, nedostatka cestovnih i željezničkih veza, nekoordiniranih napora u obrazovanju, istraživačkom radu i inovacijama, te opasnosti za okoliš.  

Nedavna katastrofa izlijevanja toksičnog mulja u Mađarskoj jasna je ilustracija potrebe za prekograničnom suradnjom da bi se spriječilo širenje zagađenja i borilo protiv posljedica takvih katastrofa. 

S tim u svezi je podsjetio da se Rajnom godišnje preveze preko 300 milijuna tona robe, a Dunavom samo 50 milijuna, ali da je Dunav šest puta zagađeniji od Rajne. 

'Čak 60 posto zagađivača u Crnom moru stigne Dunavom', rekao je Sollgruber. Jedan od ciljeva strategije, dodao je, je obnoviti ekosustav Crnog mora kakav je bio 1960. godine. 

Strategija sadrži detaljan akcijski plan utemeljen oko povezivanja Podunavlja, zaštite okoliša, postizanja blagostanja u Podunavlju, jačanja institucionalnog kapaciteta i unaprjeđenja suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala. 

Akcijski plan nije ograničen ni sadržajem ni vremenom, ali uključuje vremenski određene ciljeve, poput povećanja teretnog prometa Dunavom za 20 posto do 2020. godine, uvođenje širokopojasnog brzog pristupa internetu svim građanima EU-a u regiji do 2013. godine i osiguravanje održive populacije dunavske morune (jesetre) do 2020. godine. 

Dunavsku strategiju je, zajedno s pripadajućim Akcijskim planom, Europska komisija usvojila ovog tjedna, a njezino konačno usvajanje na razini EU-a očekuje se na sastanku Europskog vijeća u lipnju 2011. godine. 

Prilikom predstavljanja strategije, povjerenik Europske unije za regionalnu politiku Johannes Hahn izjavio da su 'tijekom razdoblja konzultacija države Podunavlja iskazale svoju predanost stvaranju nove makro-regije na najvišoj razini'. Izrazio je uvjerenje da 'makro regionalni pristup može postići odlične rezultate, kao one koje već vidimo u regiji Baltičkog mora.' 

Uključene zemlje su Njemačka (posebice Baden-Wuerttemberg i Bavarska), Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Bugarska, Rumunjska, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija i Ukrajina.  

Hina