naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Poljska se dogovorila o mirovinskoj reformi s EU-om

Poljska je postigla dogovor s Europskom unijom o ublaživanju pravila o javnim financijama kako bi se uzeli u obzir troškovi mirovinske reforme, priopćilo je poljsko ministarstvo financija, a prenose u ponedjeljak 13. prosinca europski mediji.  

Na listopadskom summitu EU-a skupina od devet zemalja iz bivšeg komunističkog bloka zatražila je da troškovi za reforme svojih mirovinskih sustava budu uzeti u obzir pri izračunu deficita i javnog duga.  

Taj su poziv poduprle Poljska, Bugarska, Češka, Mađarska, Latvija, Litva, Rumunjska i Slovačka. Poduprla ih je i Švedska, ali ipak nisu uspjele osigurati većinu kako bi prošao njihov prijedlog. 

Poljsko ministarstvo financija priopćilo je da će se o pojedinostima razgovarati na sastanku ministara financija EU-a u prvoj četvrtini 2011. 

'Europska komisija više ne niječe činjenicu da se troškovi mirovinske reforme moraju uzeti u obzir pri izračunu javnog duga i manjka', kaže se u priopćenju ministarstva financija. 

Poljska želi promijeniti pravila kako bi izbjegla zaustavljanje reforma, koje su korisne na dug rok, ali one kratkoročno snažno pritišću javne financije. 

Glasnogovornica EK-a Pia Ahrenkilde-Hansen kazala je da su predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i poljski premijer Donald Tusk razgovarali o pitanju troškova mirovinske reforme telefonom u petak.  

Složili su se da će se mirovinski sustavi pomno procjenjivati u ocjenama EK-a je li zemlja u okvirima dopuštena javnog duga i manjka.(Hina)

 

Više o tome:

 EurActiv: Poland strikes pension deal with EU