naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
U Hrvatskoj EU standardi u praćenju droge

Potpisivanjem sporazuma između Republike Hrvatske i Europske unije o sudjelovanju Hrvatske u radu Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, priznata nam je razvijenost nacionalnoga informacijskog sustava za praćenje droga u skladu s najvišim europskim standardima, izjavio je u utorak 14. prosinca predstojnik Vladinog Ureda za suzbijanje zloporabe droga Dubravko Klarić.  

Ratifikacijom sporazuma u Hrvatskom saboru formalizirat će se dugogodišnja suradnja s navedenom agencijom EU, kojoj Vladin Ured za suzbijanje droga već četvrtu godinu za redom dostavlja podatke o stanju problematike droga u Hrvatskoj. 

Zbog važnosti koju EU pridaje praćenju mjera za suzbijanje kriminaliteta dogovoreno je kako će MUP biti nositelj zakona o ratifikaciji sporazuma, rekao je na konferenciji za novinare predstojnik Ureda Klarić. 

Istaknuo je također kako će Vladin Ured radi ispunjavanja obveza iz sporazuma 2011. provesti prvo nacionalno istraživanje o uporabi droga i ostalih sredstava ovisnosti u općoj populaciji, a koje će biti usporedivo s drugim sličnim istraživanjima provedenim u EU.  

'Provest ćemo istraživanje tržišta droga, odnosno uporabu, dostupnost i njihove cijene', a istraživanjem će se ispitati i pojava novih psihoaktivnih tvari, njihova dostupnost, cijene i razlozi uzimanja, najavio je Klarić. Istraživanje financira Europska unija, dodao je.  

Predstojnik Vladinog Ureda za suzbijanje zloporabe droga najavio je i kako je u tijeku izradba projekta za ustrojavanje Regionalnog središta za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u sklopu Policijske akademije MUP-a te uspostava regionalnog ureda u Hrvatskoj kao mehanizma za razmjenu znanja, informacija i primjene dobre prakse.  

Podsjetivši kako Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZZO) više od 30 godina vodi registar osoba pod utjecajem opojnih droga, Klarić je procijenio da u Hrvatskoj danas ima između 50 i 60 tisuća osoba koje manipuliraju opojnim drogama.  

Načelnik odjela za kriminalitet droga MUP-a Zoran Babić podsjetio je kako je hrvatska policija tijekom zadnjih 11 mjeseci zaplijenila 98 kg heroina, 368 kg marihuane, 12 kg kokaina, 5 kg amfitamina i 152 tisuće tableta ekstasija. 

Govoreći o uporabi novih droga Klarić je naveo miješanje nekih kemijskih supstanca, sintetičke kanabise, kemijske oblike piperazina te pojavu dopinga izvan športa, odnosno u teretanama. 

Sporazum između Republike Hrvatske i Europske unije o sudjelovanju Hrvatske u Europskom centru za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) potpisan je 6. prosinca u Bruxellesu.  

Nakon ratifikacije sporazuma u Hrvatskom saboru formalizirat će se dugogodišnja suradnja s EU agencijom, što, uz ostalo, znači da će Hrvatska u svojstvu promatrača do ulaska u punopravno članstvo EU moći imenovati svoga predstavnika u Upravni odbor EMCDDA. 

Hina