naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Luksemburg i dalje s najvišim BDP-om u EU; Hrvatska u visini 65 posto europskog prosjeka

Daleko najveći bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u Europskoj uniji iskazan paritetom kupovne moći u 2009. je zabilježio Luksemburg a najmanji Bugarska, dok je Hrvatska dosegnula 65 posto europskog prosjeka, objavio je u srijedu 15. studenog europski statistički ured Eurostat.  

Nakon Luksemburga, s dva i pol puta većim BDP-om po stanovniku u odnosu na prosjek u 27-članom EU, drugo mjesto na ljestvici zauzela je Nizozemska čiji je BDP po stanovniku nadmašio europski prosjek za više od 30 posto. 

Slijede Irska, Austrija i Danska s BDP-om višim od prosjeka u EU-u u rasponu od 20 do 30 posto. U skupini zemalja s BDP-om koji nadmašuje europski prosjek u rasponu od 10 do 20 posto nalaze se Švedska, Njemačka, Belgija, Finska i Velika Britanija. 

U skupini zemalja čiji je BDP gotovo u visini prosjeka 27-članog bloka, ili do 10 posto viši, nalaze se Francuska, Italija i Španjolska. Cipar je po visini BDP-a neznatno ispod prosjeka dok je grčki BDP niži za devet posto od prosjeka. 

S BDP-om nižim od prosjeka u rasponu od 10 do 30 posto nalaze se Slovenija (s 88 posto europskog prosjeka), Češka (82 posto), Portugal (80 posto), Malta (79 posto) i Slovačka (73 posto). 

Hrvatski BDP po stanovniku u visini 65 posto prosjeka u EU u 2009. u međuvremenu se izjednačio s onim susjedne Mađarske a bolji je od još šest zemalja EU-a, redom novijih članica. Hrvatska je tako prestigla za dlaku Estoniju čiji je BDP u visini 64 posto prosjeka, a bolja je i od Poljske (sa 61 posto prosjeka), Litve (55 posto), Latvije (52 posto), Rumunjske (46 posto) i Bugarske (44 posto europskog prosjeka). 

Usporedbe radi, četiri zemlje iz okruženja, koje EU uvrštava u skupinu zemalja zapadnog Balkana, osjetno su lošije od Hrvatske. Tako je u Crnoj Gori BDP po glavi stanovnika mjereno paritetom kupovne moći u visini 41 posto prosjeka u EU-u, u Srbiji 37 posto europskog prosjeka, Bosni i Hercegovini 31 posto prosjeka, te u Albaniji 27 posto prosjeka. 

U skupini zemalja-kandidatkinja kojoj pripada Hrvatska preostale dvije zemlje, Turska i Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, također stoje lošije u usporedbi s Hrvatskom. Turski BDP je tako u visini 46 posto prosjeka a makedonski 36 posto. 

Eurostat je objavio podatke za 27 zemalja članica, tri zemlje Europskog ekonomskog prostora (Norvešku, Švicarsku, Island), tri kandidatske zemlje (Hrvatsku, Makedoniju i Tursku) i četiri države zapadnog Balkana (Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Albaniju).(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: GDP per inhabitant in purchasing power standards GDP per inhabitant in the Member States ranged from 44% to 271% of the EU27 average in 2009