naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament izglasao proračun za 2011.

Europska komisija u srijedu 15. prosinca je pozdravila izglasavanje proračuna u Europskom parlamentu za sljedeću godinu, čime su okončana višetjedna nadmetanja između zemalja članica i europskih zastupnika zbog čega je u pitanje bio doveden proračun za 2011.  

Zastupnici Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasali su u srijedu s 508 glasova za, 141 protiv i 19 suzdržanih prijedlog Vijeća EU-a bez ikakvih amandmana.  

Proračun u visini od 126,5 milijardi eura veći je za 2,91 posto ili 3,5 milijarde eura u odnosu na prošlogodišnji. Parlament je tražio povećanje od 5,9 posto, što zemlje članice nisu htjele prihvatiti. 

'Sada imamo proračun za 500 milijuna Europljana i napokon se možemo okrenuti pravim problemima', izjavio je povjerenik Europske komisije za proračun Janusz Lewandowski. 

'Prihvaćanjem proračuna za 2011. godinu zemlje članice i Europski parlament poslali su snažnu poruku svojim građanima: Europa znači radi na konkretnim problemima, daleko više od natezanja među njezinim institucijama', dodaje Lewandowski. 

Proračun za 2011. prvi je proračun koji se donosi nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, koji Europskom parlamentu daje jednake ovlasti kao i zemljama članicama kada su u pitanju proračunski rashodi, dok za prihodovnu stranu Parlament ima samo konzultativnu ulogu.  

Sredinom studenoga zemlje članice i Europski parlament nisu se uspjeli dogovoriti u prvom pokušaju donošenja proračuna za sljedeću godinu. 

U slučaju da se nije postigao dogovor o proračunu, primjenjivao bi se privremeni režim financiranja europskih aktivnosti na mjesečnoj osnovi, tako da se prošlogodišnji proračun podijeli na 12 dvanaestina.(Hina) 

 

Više o tome:

Europski parlament: Parliament adopts EU budget for 2011