naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija pokrenula konzultacije o smanjivanju birokracije za europske građane

Europska komisija pokrenula je konzultacije o tome kako smanjiti birokratske prepreke vezane uz priznavanje javnih isprava europskih građana i dokumenata koji potvrđuju njihov građanski status a koji su im potrebni za život, rad i putovanje u drugu zemlju članicu EU-a.  

Konzultacije su prvi stupanj procesa kojim se želi osigurati da javne isprave poput diploma ili ugovora o vlasništvu budu priznavane bez dodatnih procedura, a dokumenti o građanskom statusu - poput rodnog, vjenčanog ili smrtnog lista ili uvjerenja o državljanstvu - budu priznati gdje god se građani u EU-u nalazili.

Registri i administrativni sustavi uvelike se razlikuju od zemlje do zemlje članice EU-a što građanima uzrokuje skupe formalnosti poput prijevoda i provjere autentičnosti dokumenata. Time se građanima otežava puno uživanje njihovih prava u EU-u, dodaje Komisija. 

Europljani koji žive izvan svojih matičnih zemalja često su suočeni s birokratskim preprekama: čekanju službenog pečata na potvrdu o vlasništvu ili plaćanjem prijevoda za rodni, vjenčani ili smrtni list. 

Budući da se sve više Europljana seli - oko 12 milijuna građana danas živi u zemlji članici koja nije njihova matična - ljudi se često žale na poteškoće pri službenom priznavanju dokumenata. 

Jedan je problem što građani moraju plaćati takse da bi se njihovi službeni dokumenti koje je već izdala neka druga zemalja članica EU-a priznali kao autentični, a drugi da neke zemlje EU-a traže dokumente koji ne postoje u matičnoj zemlji građana. 

Konzultacije su otvorene do 30. travnja sljedeće godine, a Komisija će uzeti u obzir odgovore i komentare kada bude iznosila zakonski prijedlog 2013. Komisija planira dva odvojena zakonska prijedloga: jedan o slobodnom kretanju javnih isprava te drugi o priznavanju dokumenata o građanskom statusu. 

'Europsko jedinstveno tržište upravo slama barijere za robe i usluge - radi se o tome da se olakša život građanima, posebno kada se kreću unutar EU-a', kazala je potpredsjednica Komisije, povjerenica za pravosuđe Viviane Reding.  

'Tri četvrtine Europljana izjasnilo se da žele poboljšati kretanje javnih dokumenata između zemalja EU-a. Formalnosti frustriraju građane i koštaju ih vremena i novca. Stoga sam odlučna stvoriti jedinstveno europsko područje pravosuđa u kojem će se javni dokumenti u potpunosti priznavati', dodala je. 

Po istraživanju Eurobarometra iz listopada 2010., 73 posto Europljana vjeruje da bi se morale poduzeti mjere kako bi se poboljšalo slobodno kretanje javnih dokumenata između zemalja EU-a. 

Komisija u pokrenutim konzultacijama traži odgovore na pitanja o tome kako poboljšati slobodno kretanje dokumenata, te predlaže opcije za olakšavanje međunarodnih priznavanje dokumenta o građanskom statusu. 

Komisija je također predložila ukidanje egzekvature, odnosno potrebe priznavanja sudske presude u građanskim i trgovinskim pitanjima u drugoj zemlji članici EU-a što je mjera koja bi mogla uštedjeti do 48 milijuna eura godišnje i olakšati međunarodno poslovanje, posebno malim i srednjim poduzećima. 

'Komisija danas predlaže ukidanje komplicirane i skupe procedure priznavanja presuda u građanskim i trgovinskim pitanjima između zemalja članica', kaže se u priopćenju Komisije. 

Tvrtke još uvijek moraju platiti oko 2.000 eura dodatnih troškova kada žele da se određena presuda prizna u drugoj zemlji članici. Tim procesom poznatim pod nazivom egzekvatura kompanije imaju dodatni trošak ali ne i veću pravnu sigurnost, a u više od 90 posto slučajeva radi se o proceduri koja je puka formalnost.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Less bureaucracy for citizens: European Commission wants public documents – birth certificates, property deeds – to be more easily recognised abroad