naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Slovenski vanjskopolitički odbor podržao zatvaranje poglavlja 31

Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta odobrio je da se na pristupnoj konferenciji idući tjedan privremeno zatvori poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika (31), izjavila je u četvrtak 16. studenog nakon zatvorene sjednice odbora njegova predsjednica Janja Klasinc.  

Za zatvaranje je glasovalo 7 članova odbora, a protiv su bila dva - iz Slovenske demokratske stranke (SDS) i Slovenske nacionalne stranke (SDS), dodala je. 

Klasinc je rekla da može zanijekati tvrdnje nekih hrvatskih medija po kojima Slovenija opet blokira hrvatski pristupni proces u EU, ali da su svi članovi odbora protestirali protiv topografske karte koju je nedavno objavio hrvatski Geodetski zavod, a na kojoj je u Savudrijskoj vali granica povučena crtom sredine. 

Slovenija u pregovorima više ne blokira Hrvatsku zbog graničnog prijepora jer je to pitanje načelno riješeno arbitražnim sporazumom, ali će u pristupnom procesu Hrvatske i dalje voditi računa o dobrosusjedskim odnosima, istakla je Klasinc. 

Po njenim riječima, Slovenija je nedavno u jednom dokumentu Europske unije postigla da se povuče rečenica prema kojoj bilateralna pitanja ne bi trebala utjecati na proces širenja EU-a na nove članice.  

Tvrdnju da u nekim slučajevima bilateralni odnosi mogu utjecati na širenje Unije iznio je početkom tjedna u Bruxellesu slovenski ministar za razvoj Mitja Gaspari, a u takvom stajalištu podržali su ga i kolege iz Grčke i Cipra, objavili su slovenski mediji. 

Hina