naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Grčka predstavila opsežan plan privatizacije

Dugovima pogođena Grčka predstavila je u četvrtak 16. prosinca opsežan plan privatizacije kojim u iduće tri godine želi prikupiti ukupno sedam milijardi eura.  

Ministarstvo financija objavilo je u četvrtak da socijalistička vlada u idućoj godini namjerava prikupiti 'barem milijardu eura' djelomičnom ili kompletnom privatizacijom pojedinih državnih poduzeća, odnosno zajedničkim upravljanjem državnom imovinom. 

Cilj je toga poteza ostvariti prihode od sedam milijardi eura u razdoblju od 2011. do 2013., od čega bi se barem jedna milijarda eura trebala prikupiti u idućoj godini, priopćilo je ministarstvo. 

U planu je produljenje koncesije za upravljanje Atenskom međunarodnom zračnom lukom, u kojoj država ima 55-postotni udio. Koncesija je 2001. dodijeljena njemačkoj grupi Hochtief na razdoblje od 30 godina. 

Vlada također želi dati u koncesiju približno 850 marina, desetak lučkih uprava i niz regionalnih zračnih luka, uključujući dvije na popularnom turističkom otoku Kreti. 

Atena priželjkuje i strateškog ulagača za državnog proizvođača vojne opreme EAS. 

Među ostalom državnom imovinom koja bi se mogla naći na bubnju spominje se i jedan od najvećih kasina i udjeli u vodoprivrednim tvrtkama u Ateni i Thessalonikiju. 

Grčka pokušava smanjiti gubitke niza državnih poduzeća čiji je ukupni gubitak lani premašio 1,7 milijardi eura. 

Hina