naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija produžila Mađarskoj prijelazno razdoblje za prodaju zemlje strancima

Europska komisija odlučila je u ponedjeljak 20. prosinca za još tri godine produžiti Mađarskoj prijelazno razdoblje u tijeku kojega stranci u toj državi ne mogu kupovati poljoprivrednu zemlju, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Zabrana se odnosi na fizičke osobe bez prebivališta u Mađarskoj ili koje nemaju mađarsko državljanstvo te na sve pravne osobe. Mađarska je zatražila produljenje prijelaznog razdoblja 10. rujna ove godine. 

'Današnja odluka utemeljena je na pomnoj analizi svih argumenata. Dajemo Mađarskoj posljednje produljenje na tri godine jer vjerujemo da će tako moći nastaviti pripreme za djelovanje prema punoj liberalizaciji tržišta. To će pomoći mađarskoj poljoprivredi da ima punu korist od europskoga jedinstvenog tržišta', rekao je europski povjerenik za unutarnje tržište i usluge Michel Barnier. 

Odluka je donesena na temelju podataka koje je dostavila Mađarska, i po kojima bi tržište moglo biti snažno poremećeno ako istekne prijelazno razdoblje. 

Komisija je također pozvala Mađarsku da ubrza poljoprivrednu reformu te posebice da unaprijedi područje kreditiranja i osiguranja za poljoprivrednike te da završi restitucijske programe. 

Mađarska je opravdala svoj zahtjev za produljenje, među ostalim, razlikama u cijenama poljoprivredne zemlje i razinama prihoda poljoprivrednika u zemlji u usporedbi sa starim članicama EU-a. Mađarska je poljoprivreda snažno osjetila posljedice svjetske krize te su joj 2009. kudikamo snažnije pali realni prihodi nego u ostatku EU-a. 

Ipak, EK upozorava Mađarsku na koristi od povećanja dotoka stranih ulaganja te kaže da bi to donijelo i kapital i znanje te poboljšalo funkcioniranje tržišta i poljoprivrednu proizvodnju. 

Mađarski pristupni ugovor predviđa prijelazno razdoblje do 30. travnja 2011. Prijelazno razdoblje Mađarska je dobila u trenutku pristupa, ono se odnosi na sedam godina, a ako postoje dovoljni argumenti, EK može na zahtjev Mađarske odlučiti o produljenju prijelaznog razdoblja na još najviše tri godine.  

Hina